Szetey: Nem a pénz hiányzik a köztisztviselők jutalmazására

Infostart
2007. december 4. 04:50
A kormányzati személyügyekért felelős államtitkár szerint a vezető felelőssége, hogy megtanuljon differenciálni a beosztottjai között. A konkrét ügyekkel kapcsolatban Szetey Gábor azt mondta, reméli, hogy ilyen nem sokszor fordult elő, szerinte ugyanakkor a munkáltatónak érvényesítenie kell a kötelező eloszlás elvét, mely szerint a legmagasabb kategóriába csak a köztisztviselők 10 százaléka kerülhet.

A vezetőnek szembesülni kell azzal a felelősséggel és kötelességgel, hogy visszajelzést ad beosztottjai munkájáról, és nem keres külső okot, valamint nem hárítja másra a felelősséget - mondta az InfoRádiónak Szetey Gábor.

A kormányzati személyügyekért felelős államtitkár kifejtette: nem a pénz hiányzik, hanem elhatározták, hogy a kötelező eloszlás elvét érvényesítik a köztisztviselői teljesítményértékelési rendszerben.

A C kategória az elvárt jó teljesítmény, a 100 százalékos teljesítmény megjelenítője, míg a legmagasabb, az A kategóriába a köztisztviselők legfeljebb 10 százaléka kerülhet - közölte Szetey Gábor.

A különbségre nem volt magyarázat

Elvben eddig is volt formális teljesítményértékelés, de nem volt összekötve a javadalmazással, ezért mindenki a legmagasabb értékelést kapta - hangsúlyozta az államtitkár. Hozzátette: ha elő is fordult különbség, nem volt rá magyarázat.

Ha nincs kötelező eloszlás, az fog történni, ami eddig, vagyis mindenki a legmagasabb szintre kerül, és nincs lehetőség a differenciálásra - közölte Szetey Gábor.

Az államtitkár szerint nincs olyan teljesítményértékelési rendszer a világban, ahol nem a kötelező eloszlás elve érvényesül.

Mint ismert, az InfoRádió korábban arról számolt be, nem a valós teljesítményük alapján értékeltek köztisztviselőket egyes minisztériumok. Az InfoRádiónak név nélkül nyilatkozó, különböző minisztériumokban dolgozó köztisztviselők szerint ugyanis - bár a főnökük kifogástalannak minősítették a munkájukat - az értékelésnél mégis alacsony minősítést kaptak, állítólag azért, mert az adott tárcának nincs pénze arra, hogy a magasabb kategóriáért járó jutalmat kifizesse.

A Kormányzati Személyügyi Államtitkárság információi szerint a legfelső kategóriába a dolgozók 10 százaléka, a másodikba a 20-30 százaléka, a harmadik kategóriába az 50 százaléka, a legalsó kategóriába pedig a köztisztviselők 10 százaléka kerülhet.

A teljesítményértékelési rendszer lényege, hogy a munkáltató a jó munkát elismerve, nagyobb teljesítményre sarkallja a köztisztviselőt.

Hanganyag: Nagy Tamás


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást