Naponta kell adatot szolgáltatni a VPOP-nak

Infostart
2007. december 4. 14:42
A vám- és pénzügyőrség vonalkódos zárjegyekkel veszi fel a harcot a szeszhamisítók ellen. A kereskedőknek naponta kell majd elküldeniük a hatóságnak az eladott termékek zárjegyének számát, elektronikus úton. Hogy az adatot nem szolgáltató szeszhamisítók ellen ez mennyire lesz hatékony, azt egyelőre nem lehet tudni. Az azonban biztos, hogy az alkoholt árusító üzleteknek többletterhet jelent az internetkapcsolat biztosítása.

Vonalkódos zárjegyek még nincsenek, várhatóan jövő nyártól, fokozatosan vezetik be ezeket. A vám- és pénzügyőrség azt reméli, hogy a vonalkódos zárjegyek bevezetésével hatékonyan vehetik fel a küzdelmet a szeszhamisítókkal szemben. A zárjegyek felragasztásakor ugyanis egy adatbázisban kell majd rögzíteni, hogy azok mikor, milyen termékre kerültek fel.

Később aztán az értékesítés után ezekkel az adatokkal vetik össze azokat, amelyeket a kereskedők küldenek el a pénzügyőrségnek - mondta el az InfoRádióban Sipos Jenő szóvivő.

Az egyelőre nem világos, hogy az új rendszer segítségével hogyan szűrik majd ki azokat, akik tudván, hogy hamisítanak, nem szolgáltatnak majd adatot a hatóságnak. Sipos Jenő erre a felvetésre azt felelte: az új rendszer adatai csak egy kiindulást jelentenek a nyomozáshoz, amelyhez további adatokat gyűjtenek majd.

A jogszerűen működő kereskedőknek azonban hatalmas terhet jelenthet az átállás, az adatokat ugyanis elektronikus úton kell majd eljuttatniuk a VPOP-hoz naponta. Számos üzletben azonban - főleg a kis boltokban - jelenleg nincs internetkapcsolat. Sipos Jenő azonban úgy véli: elegendő időt adnak az érintetteknek a felkészülésre.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást