eur:
393.73
usd:
365.16
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Megnevezte jelöltjeit Sólyom László - a nap legfontosabb hírei

Adatvédelmi biztosnak a posztot jelenleg is betöltő Péterfalvi Attilát, a jövő nemzedékek ombudsmanjának pedig Nagy Boldizsár nemzetközi jogászt jelöli az államfő. Sólyom László a Sándor-palotában tájékoztatta döntéséről a parlamenti pártok képviselőit.

Az államfő óriási kihívásnak és lehetőségnek nevezte az új nemzedékek ombudsmani posztjának létrehozását. Sólyom László hangsúlyozta: ezért jelölte a posztra Nagy Boldizsárt, aki elkötelezett a környezetvédelem iránt. Péterfalvi Attila jelenlegi mandátuma december 13-án jár le, a jövő nemzedékek ombudsmanjáról szóló törvénymódosítást pedig a múlt héten szavazta meg az Országgyűlés. A parlamenti frakciók jelezték: egy héten belül alakítják ki álláspontjukat a jelöltekről, ugyanakkor ismét nehezményezték, hogy az államfő nem egyeztetett velük az ombudsmanok személyéről.

8,8 milliárd forint négy egészségügyi programra

A következő 3 évben 8,8 milliárd forint európai uniós pénz jut 4 kiemelt egészségügyi programra - jelentette be az egészségügyi miniszter. Horváth Ágnes a kormányszóvivői tájékoztatón elmondta: a pénzből felújítják a fővárosi Szent Imre és az Uzsoki utcai kórházat, mentésirányítási központot hoznak létre és egységes egészségügyi humánerőforrás-nyilvántartást alakítanak ki. Hozzátette: a beruházásoknak 2010-ig kell elkészülniük. A Fidesz szerint a kormány kommunikációs offenzívával próbálja elhitetni, hogy a reformnak haszna van, de valójában csak az átalakítások negatív hatásai láthatók.

Varga Mihály: Adósságspirálban a lakosság

A Fidesz alelnöke szerint adósságspirálba kerül a lakosság, az ország helyzetének romlásával egyre többen a megélhetésre vesznek fel hitelt. Varga Mihály Komáromban azt mondta: az adatokból az látszik, hogy hitelességi, bizalmi és szociális válság várható a 2008-as költségvetés nyomán. A Fidesz alelnöke a társadalom lassú lecsúszását jósolta.

AB: Újabb mulasztásos alkotmánysértés

Újabb mulasztásos alkotmánysértést állapított meg az Alkotmánybíróság a népszavazási törvényben - közölte a testület elnöke. Bihari Mihály azt mondta: az Országgyűlés nem szabályozta, hogy az egymással versengő, különböző időpontban benyújtott népszavazási kérdések hogyan viszonyulnak egymáshoz.

Összeszámolták a népszavazási aláírásokat

Összeszámolták a Fidesz három népszavazási kezdeményezésében összegyűjtött aláírásokat. Szigeti Péter, az Országos Választási Bizottság elnöke elmondta: már megkapták a vizitdíj, a tandíj és a kórházi napidíj kérdésében az ellenőrzés-hitelesítésről készült jelentést. Az OVB várhatóan holnap ül össze.

Beperelte a MOL-t az OMV

Pert indított a MOL ellen az OMV; az osztrák olajipari cég szerint a magyar vállalat alapszabálya három ponton is jogszabályba ütközik. Az OMV közleménye szerint az ügyben továbbra is keresik a párbeszéd lehetőségét a MOL-lal, de ha ez nem sikerül, akkor készek rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezni a magyar cég igazgatóságánál. A MOL közölte: az OMV szeptemberi szándéknyilatkozata óta nem változtak a körülmények, és továbbra sem lát üzleti racionalitást a két vállalat egyesülésében.

Két pályázó a Fradira

Két pályázó fizette be a 400 millió forint ajánlati biztosítékot a Fradi-pálya néven ismert ingatlanok értékesítésére kiírt nyilvános pályázatban - közölte a Kincstári Vagyoni Igazgatóság. A 100% Fradi című hetilap szerint a Kevin McCabe fémjelezte üzleti csoport és egy lengyel cég tette le az ajánlattételi biztosítékot.

Ösztöndíj végzős jogászhallgatóknak

Ösztöndíj létrehozását kezdeményezte egy budapesti tanácskozáson a kisebbségi ombudsman olyan végzős jogászhallgatóknak, akik a közigazgatásban kívánnak dolgozni. Kállai Ernő elmondta: kevés az olyan jogvégzett ember, aki kisebbségi jogban is járatos. Ezért az ombudsmani hivatal a közigazgatási hivatalok segítségével egy anyagi, szakmai és erkölcsi támogatást nyújtó rendszer kiépítését tervezi.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×