Megnevezte jelöltjeit Sólyom László

Infostart
2007. december 4. 09:39
Adatvédelmi biztosnak a posztot jelenleg is betöltő Péterfalvi Attilát, a jövő nemzedékek ombudsmanjának pedig Nagy Boldizsár, nemzetközi jogászt jelöli az államfő. Sólyom László a Sándor-palotában tájékoztatta döntéséről a parlamenti pártok frakcióvezetőit.

Az államfő óriási kihívásnak és lehetőségnek nevezte az új nemzedékek ombudsmani posztjának létrehozását. Sólyom László hangsúlyozta: ezért jelölte a posztra Nagy Boldizsárt, aki elkötelezett a környezetvédelem iránt.

Péterfalvi Attila jelenlegi mandátuma december 13-án jár le, a jövő nemzedékek ombudsmanjáról szóló törvénymódosítást pedig múlt héten szavazta meg az Országgyűlés.

Nagy Boldizsár 54 éves, az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának adjunktusa.

Szakértőként részt vett a hágai Nemzetközi Bíróság 1997. évi ítéletének végrehajtásáról folytatott magyar-szlovák kétoldalú tárgyalásokokon.

Munkásságát az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága 2001-ben Menedék-díjjal ismerte el, tavaly pedig a Magyar Köztársaságért Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki.

Ha a képviselőcsoportok elfogadják az államfő által javasolt jelölteket, akkor a parlament december 17-én szavazhat az országgyűlési biztosokról.

Az ombudsmant a köztársasági elnök jelölése alapján a parlament kétharmados többséggel választja meg, hat évre.

Hanganyag: Herczeg Zsolt


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Összefoglaló
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást