Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Három év alatt 8,8 milliárd forint jut négy egészségügyi programra

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az elkövetkező három évre 8,8 milliárd forint európai uniós pénz jut négy kiemelt egészségügyi programra. A kormány döntése értelmében a pénzt a Szent Imre kórház és az Uzsoki utcai Kórház rekonstrukciójára, a mentésirányítás fejlesztésére, és egy egységes adatbázis kiépítésére fordítják, amely rögzíti, hogy az országban hol, hány orvost, és szakdolgozót foglalkoztatnak. A Fidesz szerint ezek a tervek már régen is napirenden voltak, a kormány most kárelhárítást próbál végezni.

Az elkövetkező években uniós forrásból megszépülhet a Szent Imre Kórház és az Uzsoki utcai kórház. A kormány döntése szerint új épületrészekkel bővülhetnek az intézmények, amelyekben szerkezeti felújítás is lesz, és a gépészeti-rendszereket is kicserélik.

A 8,8 milliárd forintból jut a közép-magyarországi mentésirányítási rendszer fejlesztésére, és egy egységes humánerőforrás monitoring rendszer kialakítására. Ez utóbbi azt jelenti, hogy egy nyilvántartás létrehozásával tudható lesz: hány orvos és szakdolgozó vállal munkát az országban, és pontosan hol. Kiderül tehát, hogy milyen területre kell gyógyító, és hol dolgoznak túl sokan - mondta Horváth Ágnes egészségügyi miniszter.

A Fidesz szerint az említett tervek már korábban is napirenden voltak. Pesti Imre úgy véli a kormány most kárelhárítást próbál végezni, és amit a tárcavezető bejelentett, az egy kommunikációs offenzíva része.

Szerinte egyébként a járóbeteg-szakellátás fejlesztésére lenne szükség, és arra, hogy a kormány visszavonja az egészségbiztosítási reformról szóló törvényjavaslatot.

A 4 kiemelt egészségügyi fejlesztés 2010-re valósul meg.

Hanganyag: Gál Ildikó