Ab: újabb mulasztásos alkotmánysértés a népszavazási törvényben

Infostart
2007. december 4. 18:24
Újabb mulasztásos alkotmánysértést állapított meg az Alkotmánybíróság a népszavazási törvényben. A testület indoklása szerint az Országgyűlésnek törvényben kell szabályoznia, hogy az egymással versengő, különböző időpontban benyújtott népszavazási kérdések hogyan viszonyulnak egymáshoz. Az alkotmánybíróság korábban, a népszavazási törvénnyel összefüggésben azért állapított meg mulasztásos alkotmánysértést, mert az Országgyűlés nem szabályozta törvényben, hogy az eredményes, ügydöntő országos népszavazáson hozott döntés meddig kötelezi a törvényhozást.

Nem rendezi a törvény, hogyan kell kezelni az azonos tárgykörben, ellentétes előjellel benyújtott népszavazási kérdéseket, vagyis, hogy ki lehet-e írni ilyenkor a kérdésekről referendumot, vagy azok kioltják egymást - mondta az InfoRádiónak az Alkotmánybíróság szóvivője.

Sereg András közölte: határozata indokolásában az AB felhívta a törvényhozók figyelmét, hogy szükségesnek tartja a népszavazás jogintézményére vonatkozó joganyag teljes körű felülvizsgálatát.

A testület felszólította az Országgyűlést, hogy a mulasztásban megnyilvánuló alkotmányellenességet március végéig szüntesse meg.

Az Alkotmánybíróság keddi döntésével megalapozottnak találta az Országos Választási Bizottság beadványában foglaltakat. A testület augusztus 27-én fordult az AB-hez, hogy állapítsa meg a mulasztásos alkotmányellenességet.

Az OVB álláspontja szerint rosszul szabályozottak és jogbizonytalanságot keltőek a népszavazási törvény azon rendelkezései, amelyek azt írják le, hogy a különböző időpontban benyújtott kérdések hogyan viszonyulnak egymáshoz.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást