Tartalmasabb kórházi ételeket ígér a tárca

Infostart
2007. december 3. 12:07
Szombattól a kórházak 300 forint helyett mintegy 550 forintot fordítanak naponta egy kórházi beteg étkeztetésére. Az új szabályozás szerint az egészségügyi intézmények kötelesek ennyi pénzt költeni a nyersanyagokra, több étkezést biztosítani a betegeknek és jobban odafigyelni az egészséges táplálkozásra.

A tárca az elkövetkező három hónapra 3 milliárd forintot különített el. A támogatásból alapanyagokra és az étkeztetéshez szükséges eszközökre juttattak a kórházaknak.

Az InfoRádió által megkérdezett kórházi vezetők szerint a minőségi javulás ezáltal érzékelhető lesz, ám úgy vélik: az ellátás más területein nagyobb szükség lett volna a kiegészítő támogatásra.

A budapesti Szent Imre Kórház főigazgatója szerint több és változatosabb ételeket tudnak majd készíteni. Az intézmény három hónapra 19 millió kiegészítő támogatást kapott az étkeztetés javítására.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kórház főigazgatója szerint vannak fontosabb kórházi területek is, ahol jobban jött volna az étkeztetés javítására szánt pénz. Csiba Gábor elmondta: a miskolci intézményben is ki kellett egészíteni a korábban megszabott étkezési keretet.

Az esztergomi Vaszary Kolos kórház gazdasági igazgatója szerint a kórházak eddig is több pénzt fordítottak a nyersanyagokra, hiszen napi 300 forint aligha elég a háromszori, normális étkezés biztosítására. A többletet az intézmények más forrásból teremtették elő.

Stróbl József hozzátette: félő, hogy a három hónap letelte után a kórházak nem kapnak majd elegendő pénzt a törvény által előírt, megemelt nyersanyagköltség fedezésére.

Hanganyag: Seres Gerda


KAPCSOLÓDÓ HANG:
A Szent Imre Kórház fõigazgatója
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Az esztergomi kórház gazdasági igazgatója
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kórház fõigazgatója
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást