Elfogadták a vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségről szóló törvényt

InfoRádió / MTI
2007. december 3. 18:15
Az Országgyűlés elfogadta az egyes vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségekről szóló törvényjavaslatot hétfőn. A törvény Gyurcsány Ferenc miniszterelnök közélet megtisztítását célzó javaslatcsomagjának része.

Az elfogadott előterjesztés a hatályos szabályok szerinti vagyonnyilatkozatra kötelezett kört nem változtatja meg érdemben, a jogszabály a közszolgálatban állókra, továbbá a közpénzek elosztásával és felhasználásával kapcsolatos tevékenységet folytató személyekre vonatkozik, és ezen túl kiterjed az ügyészekre és a közjegyzőkre is.

Az elfogadott előterjesztés meghatározza a vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettség megszegésének következményeit, továbbá a vagyongyarapodási vizsgálat menetét.

Ugyancsak tegnap döntött a parlament arról, hogy január elsejétől emelkedik a szabálysértési és a helyszíni bírság összeghatára. A 191 igen, 166 nem szavazattal és 2 tartózkodással elfogadott jogszabály értelmében a szabálysértési bírság összege 3.000-től 150.000 forintig terjedhet, míg a helyszíni bírságé 3.000-től 20.000-ig (az eddigi 500-10.000 forint helyett).