eur:
393.09
usd:
367.26
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

A Mazsihisz nem hajlandó együtt ebédelni Sólyom Lászlóval

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége levélben közölte a köztársasági elnökkel, hogy "a kialakult helyzet miatt" nem kíván részt venni az év végi, hagyományos ünnepi ebéden, amelyre a másik három történelmi egyházzal együtt hívta meg Sólyom László. A köztársasági elnök sajnálja a szervezet döntését - közölte az államfő hivatalvezetője.

Nem fogadta el Sólyom László köztársasági elnök ebédmeghívását a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége. A szervezet vezetői erről levélben tájékoztatták az államfőt.

A Mazsihisz vezetői levelükben hangsúlyozzák: évről-évre jó érzéssel vesznek részt a Sándor Palotában tartott találkozókon. "Legnagyobb sajnálatunkra ebben az évben, a kialakult helyzet miatt, nem tudunk meghívásának eleget tenni.

A magyarországi zsidóság hosszú évek óta várja, hogy jogszabályi tiltással akadályozzák meg a gyűlölködők hangjának felerősödését, a mind útszélibb és durvább szóbeli támadásokat a zsidóság és a többi kisebbség ellen.

A Parlament által elfogadott törvény, mely lehetőséget adott volna az ilyen gyűlölködő magatartást tanúsítókkal szembeni polgári jogi perek indítására, végre valóra válthatta volna várakozásaink egy részét.

Szomorúan kell megállapítanunk, hogy az Igen Tisztelt Elnök Úr megakadályozta e törvény mielőbbi hatálybalépését. A döntés meghozatala előtt szívesen kifejtettük volna személyesen is érveinket az üggyel kapcsolatban, de erre nem kaptunk felkérést" - áll a levélben.

A Mazsihisz vezetői rámutatnak: döntésüket elősegítette Sólyom László érvelésének az a része, melyben az államfő kifejtette, hogy "fontosabbnak tűnik a gyalázkodók vagyoni viszonyainak védelme, az esetleges nagyszámú pertől való megóvása, mint a megalázottak és megszomorítottak méltóságának védelme" - írják a Mazsihisz vezetői.

A szervezet nevében a levelet jegyző dr. Feldmájer Péter elnök, dr.Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbi és Zoltai Gusztáv ügyvezető igazgató megjegyzik: remélik, hogy a közeljövőben módukban áll majd személyesen is részletesen kifejteni Sólyom Lászlónak álláspontjukat az emberi méltóság védelmének további erősítéséről.

Az államfő sajnálja

Sólyom László köztársasági elnök sajnálatát fejezte ki, hogy a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége nem fogadta el meghívását a történelmi egyházak vezetőivel történő közös találkozásra és ebédre - közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal.

Az elnöki hivatal szerint a Mazsihisz levele nem indokolta meg kellően a program lemondását. Ezen a találkozón "az összetartozást és a kölcsönös megértést" fejezik ki a történelmi egyházak évről évre. A közös ebéd célja, hogy "az egyházak vezetői elmondhassák álláspontjukat aktuális ügyeikről, közérdekű kérdéseikről a köztársasági elnöknek, és egyúttal egymásnak is" - írta Tari Sándor hivatalvezető a Mazsihisz vezetőségének.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×