PSZ: a hátrányos helyzetű gyerekek nem kapnak megfelelő oktatást

Infostart
2007. december 2. 16:38
Az Alkotmánybírósághoz fordul a Magyarország Holnap Oktatási és Gyermekesély Kerekasztal, mivel szerintük a hátrányos helyzetű gyerekek nem kapnak megfelelő oktatást. A kezdeményezést a Pedagógusok Szakszervezete is támogatja. Árok Antal elnök az InfoRádiónak elmondta: a december 17-től határozatlan ideig meghirdetett sztrájk nem szolgálja a közoktatás érdekeit, mert így a tanév vége későbbre tolódhat.

Az Alkotmánybírósághoz fordul jövő héten a Magyarország Holnap Oktatási és Gyermekesély Kerekasztal, mivel szerintük a hátrányos helyzetű gyerekek nem kapnak megfelelő oktatást - mondta az InfoRádiónak Árok Antal, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke.

Az érdekvédő tájékoztatása szerint a PSZ is támogatja a kezdeményezést, amely azért született meg, mert a közoktatásban az ingyenes oktatáshoz való hozzáférés számos kistelepülésen nem érhető el.

Árok Antal kiemelte: az alkotmányban megfogalmazott ingyenes közoktatáshoz való jog csorbul, ugyanis sok kistelepülésen a fenntartó önkormányzat nem működtet iskolát, ugyanakkor társulási megállapodást sem kötöttek.

Az elnök közölte: azt remélik, hogy az Alkotmánybíróság állásfoglalása indukálja az önkormányzati törvény módosítását

Az érdekvédelmi vezető hangsúlyozta: a közoktatási és az önkormányzati törvény módosítását sürgette.

A jelenség különösen a hátrányos helyzetű településeken tapasztalható, ahol a szülőknek sokszor nem is igen van módjuk, hogy autóval gyermeküket más településre vigyék közoktatási intézménybe - fejtette ki.

Árok Antal a Liga által december 17-től meghirdetett, határozatlan idejű sztrájk kapcsán azt mondta: hétfőn döntenek arról, hogy valamiféle szolidaritási megnyilvánulásként csatlakoznak-e. Hozzátette: a határozatlan ideig meghirdetett sztrájk nem szolgálja a közoktatás érdekeit, mert így a tanév vége későbbre tolódhat.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást