eur:
394.06
usd:
365.67
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Tőkés magyarországi "baráti" önkormányzatoktól kért pénzt

Tőkés László királyhágómelléki református püspök Esztergom önkormányzatától pénzt kért európai parlamenti választási kampányára - tanúsítják azok a dokumentumok, amelyek a távirati iroda birtokába jutottak.

Esztergom egymillió forintot jóváhagyott a püspöknek, de kikötötte, hogy a pénzt az egyházkerület nem használhatja Tőkés László választási kampányára.

A "nemzeti politikai erők kezében lévő baráti önkormányzatok" megfogalmazással élve fordult levéllel Tőkés László az esztergomi önkormányzathoz.

Anyagi segítséget kért programjaikhoz, melyek között utolsóként kiemelte: "szólnom kell azokról a várható kampányrendezvényekről, melyekre az EP-képviselői választásokra nézve kerül sor".

A püspök az augusztus 26-án keltezett levélben arra hivatkozott, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség "komoly közpénzek felett rendelkezik, azonban ezekből egyre inkább jut a politikai klientúraépítésre, mint az egyházak - legalábbis Egyházkerületünk - céljaira".

Az esztergomi önkormányzat sürgősségi indítvánnyal egymillió forint kiutalásáról döntött Tőkés László részére, az összeg felhasználását támogatási szerződésben rögzítették.

Takács István, az önkormányzat sajtófelelőse azt közölte az MTI-vel, hogy a pénzt még nem utalták át.

Az iratban külön pontban emelték ki, hogy a pénz nem használható fel a püspök európai parlamenti választási kampányához, annak ellenére, hogy a püspök által megnevezett támogatandó célok között szerepelt: "cselekvő részvétel az EP-választások megszervezésében".

Romániában november 25-én választották meg az ország európai parlamenti képviselőit. Az európai választáson Tőkés László független jelöltként indult, miután szeptember elején eredménytelenül zárultak azok a tárgyalások, amelyeket Markó Bélával, az RMDSZ elnökével folytatott arról, hogy a szövetség listáján szerepeljen-e a neve vagy sem.

A magyarországi politikai pártok közül a Fidesz teljes határozottsággal támogatta Tőkés Lászlót, kampányában a párt vezetői személyesen is részt vettek. Orbán Viktor pártelnök kétszer is Erdélybe utazott, hogy részt vegyen a püspök kampányrendezvényein.

Román részről rendkívül alacsony volt a részvételi arány a választáson, így - bár a romániai magyarságnak a fele sem ment el szavazni - mind az RMDSZ, mind Tőkés László biztosan átlépte a bejutási küszöböt.

A romániai európai parlamenti választáson függetlenként szereplő Tőkés László kampánystábja csakis törvényes keretek között gyűjtött pénzt és használta fel azt a jelölt választási kampányának finanszírozására - közölte Szilágyi Zsolt, aki a független jelölt kampányát irányította.

Szilágyi elmondta: a kampánystáb sem az esztergomi, sem más magyarországi önkormányzattól nem kért támogatást.

Arra a kérdésre, hogy a református püspök sem kért-e pénzt, Szilágyi megismételte: a kampánystáb magyarországi önkormányzattól nem kért, nem kapott és nem használt fel pénzt a választási kampányra.

Meggyes Tamás hozzátette: a város küldetésének tartja a határon túli magyar oktatás támogatását, az elmúlt években hétmillió forinttal támogatták a beregszászi főiskola felújítását, kétmillióval a szabadkai főiskolát és a királyhágómelléki püspökség részére másodszor adományozott egymillió forintot.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×