Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Szakértők szerint kizárt, hogy Magyarországról származna a határon lefoglalt urán

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Kizárt, hogy Magyarországról származna a szlovák-magyar határon lefoglalt dúsított urán - állítják az InfoRádió által megkérdezett szakértők. Az Országos Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutatóintézet főosztályvezetője szerint az uránt valószínűleg a Szovjetunió volt tagországainak valamelyik erőművéből 10-15 éve csempészhették ki. Magyarországon szinte grammra van nyilvántartva valamennyi nukleáris anyag - hangsúlyozta a Paksi Atomerőmű kiégett fűtőelemeit tároló kht. vezetője.

Kizárt, hogy Magyarországról származna a szlovák-magyar határon lefoglalt dúsított urán - állítják egybehangzóan az InfoRádió által megkérdezett szakértők.

Az Országos Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutatóintézet főosztályvezetője szerint valószínű, hogy valamelyik volt szovjet tagállamból származik a lefoglalt urán. Valószínű, hogy erőműből került ki, vagy olyan helyről, ahol az atomerőmű számára gyártottak fűtőelemet 10-15 évvel ezelőtt - emelte ki.

Kerekes Andor közölte: a radioaktív anyagokat általában a legtöbb országban, így Magyarországon is, szigorú rendben kell nyilvántartani, őrizni, és bármilyen eltűnést jelenteni kell.

Ez a helyzet az 1990-es évek közepén megszűnt, már nem lehet a volt szovjet tagországokból sem ilyen könnyen uránhoz jutni - tette hozzá a főosztályvezető.

Kerekes Andor szerint ha békés célból használják fel, akkor atomerőmű vagy más reaktor üzemanyagaként szolgálhat, míg a katonai alkalmazás nem annyira elterjedt, ugyanis az uránt csak magas dúsítási foknál lehet ilyen szempontból felhasználni.

Hegyháti: Felnagyítják az ilyen ügyeket

Elképzelhetetlen, hogy Magyarországról származik a lefoglalt urán, hiszen az uniós országokban szinte grammra van nyilvántartva valamennyi nukleáris anyag - hangsúlyozta az InfoRádiónak a Paksi Atomerőmű kiégett fűtőelemeit tároló kht. ügyvezető igazgatója.

Hegyháti József kiemelte: a védelem megfelelő, így kizárt, hogy valamelyik erőműből kikerüljön urán. Még az átmeneti tárolónál is fegyveres őrök védik a kiégett fűtőelemeket - tette hozzá.

A Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kht. vezetője elmondta, nem lehet megmondani, honnan származik a szlovák-magyar határon lefoglalt urán.

A volt szovjet tagállamokban már az európai normáknak megfelelő a védelem, de elképzelhető, hogy a közbiztonság nem akkora, mint az EU-ban - vélekdett Hegyháti József.

A Paksi Atomerőmű kiégett fűtőelemeit tároló kht. ügyvezető igazgatója szerint fel vannak nagyítva az ilyen bűntények, mert nem alkalmas az úgynevezett piszkos bomba készítésére az urán 235-ös.

Hanganyag: Herczeg Zsolt