"Pótcselekvés jellemzi a kormányzat tevékenységét"

Infostart
2007. november 30. 07:33
Pótcselekvés jellemzi a kormányzat tevékenységét a fontos ágazatokban - mondta Csaba László közgazdász az InfoRádió Aréna című műsorában. Az egyetemi tanár példaként hozta fel, hogy az egészségügy reformja sem tesz hozzá jelentősen a nemzetgazdaság növekedéséhez. A jegybanki elemzésekkel egyetért Csaba László, aki szerint nem nagyon lehet látni, hogy 2009-től mitől lesz nagyobb a magyarországi gazdasági növekedés.

Amivel a kormányzat az idejét tölti, az túlnyomó részt felesleges - jelentette ki az InfoRádió Aréna című műsorában Csaba László közgazdász.

Az egyetemi tanár kifejtette: a gazdasági növekedés szempontjából nem döntő, hogy melyik minisztérium alá tartozik a rendőrség, vagy az egészségügy reformja.

A bruttó hazai termék egy százalékát sem elérő uniós pénz nemzetgazdasági szempontból elhanyagolható - emelte ki a közgazdász.

Csaba László szerint annak példáját látjuk, hogy amikor valaki nem tud jelentőset tenni, akkor sok mellékeseket kell tenni, ám ez pótcselekvés. Az adószigorítás és a gazdaság kifehérítésének programja tipikus pótcselekvés - tette hozzá.

Ahol fontos lenne, a kormányzat kicsi lépéseket tesz, vagy semmilyet, vagy éppen ellenkező irányút - hangsúlyozta az egyetemi tanár.

Mitől lesz növekedés?

A közgazdász kiemelte: egyetért a jegybanki elemzésekkel abban, hogy nem nagyon lehet látni, 2009-től mitől lesz nagyobb a gazdasági növekedés.

Az intézményrendszer nem versenyképes, de ha ezen a területen nem változik semmi, akkor mitől lenne növekedés - tette fel a kérdést.

Csaba László szerint a kormány sem látja úgy, hogy túl vagyunk a nehezén. A konvergenciaprogram szerdán közzétett változat szerint 2008-2009-ben a 3 százalékot alulról közelítő gazdasági növekedési ütemmel számolnak, ami a világátlag fele - fejtette ki.

A kamatszint és az infláció csökkenésében nagyobb fokú óvatosság látható, míg a foglalkoztatottság mutatói alig javulnak a kormányzati előrejelzés szerint - emelte ki az egyetemi tanár.

Csaba László emlékeztetett, hogy elemzők szerint a növekedési ütem 2,5 százalék körül van hosszú távon, de ennél nagyobbat akarunk, akkor az azt megalapozó, erőteljes kiigazítási politikát, adócsökkentés, debürokratizálást kell végrehajtani.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Csaba László 1. rész
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Csaba László 2. rész
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást