Egerben a kórház privatizálása ellen tüntetnek

InfoRádió / MTI
2007. november 30. 12:45
Egerben mintegy 300 ember részvételével megkezdődött a Markhot Ferenc kórház működtetésének magánkézbe adása ellen szervezett tüntetés. A Heves Megyei Közgyűlés pénteken dönt arról, hogy kiírja-e a vagyonkezelési pályázatot.

Mintegy 300 ember tüntet Egerben a Markhot Ferenc kórház működtetésének magánkézbe adása ellen. A demonstrálók és az egészségügyi intézmény dolgozói a privatizációs tender visszavonását követelik.

A sztrájkbizottság korábban közölte: határozatlan idejű sztrájkot hirdet december 6-ától, ha a fenntartó Heves megyei közgyűlés magánkézbe adja a kórház működtetését.

Úgy vélik: a javaslat alkotmány- és törvénysértő, az egészségügyi ellátás ugyanis kötelező állami feladat, amelyet nem adhat át magáncégnek a fenntartó.

Hegyaljai Judit, a sztrájkbizottság tagja az InfoRádióban hangsúlyozta: a pályázatot szerintük úgy írták ki, hogy azt egy bizonyos cég nyerje meg.

Közben az egri önkormányzat jelezte: átvenné a Markhot Ferenc kórház működtetését.

Habis László, a város polgármestere azt mondta: megfelelő szakmai vezetés és a pályázati források felhasználása mellett biztosítani tudják az intézmény biztonságos működését.