Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Sztrájk lehet az egri kórházban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Határozatlan idejű sztrájkot hirdet december 6-ától az egri kórház sztrájkbizottsága, ha a fenntartó Heves megyei közgyűlés nem vonja vissza az intézmény vagyonkezelésére kiírt pályázati javaslatát.

A sztrájkbizottság elnöke azt mondta: álláspontjuk szerint a javaslat alkotmány- és törvénysértő, a jogszabályok szerint ugyanis az egészségügyi ellátás kötelező állami feladat, amelyet nem adhat át magáncég részére a fenntartó.

Szabó Pál közölte: a tervezett sztrájk ideje alatt csak ügyeleti szintű ellátást biztosítanak.

Pócs Alfréd, a sztrájkbizottság tagja úgy vélte: a pályázatot a hatvani, a gyöngyösi és a parádi kórházat is működtető Hospinvest Zrt. számára fogalmazták meg, amely szerinte egyik intézménynél sem teljesítette a szerződésben vállaltakat.

Határozatlan ideig

A sztrájkbizottság egy másik tagja az InfoRádiónak azt mondta: a Hospinvest Zrt. egyik általa működtetett kórházban sem fejleszt; egy cégbírósági okirat szerint pedig gazdasági mutatói több milliárdos mínuszban vannak.

Nem várhatjuk ettől a cégtől, hogy befektetőként élhetőbb, jobban felszerelt kórházat biztosít - tette hozzá Hegyaljai Judit.

Ha a megyei önkormányzat pénteki ülésén nem veszi le a napirendjéről a kórház működésének kiszervezését, akkor a kórház dolgozói december 6-án reggel 6 órától sztrájkba lépnek, és a jelenlegi feltételek visszaállításáig nem is hagyják azt abba - szögezte le az Egészségügyi Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének kórházi alapszervezetének alelnöke.

A Heves Megyei Önkormányzat ülésének idejére több civil szervezet és politikai párt demonstrációt hirdetett.

Az InfoRádió keresi az ügyben a Hospinvest Zrt. képviselőjét.

Hanganyag: Szabó Zsuzsa