eur:
394.44
usd:
370.12
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Ma eldől: mennyivel fizetnek többet a közműdíjakért a budapestiek

Infláció felett drágulnak a közszolgáltatások Budapesten. A szemétdíj, a csatornadíj, a kegyeleti szolgáltatások és a szennyvíz-szippantás díjának emeléséről csütörtökön dönt a Fővárosi Közgyűlés.

A csütörtöki közgyűlés tervezett napirendje szerint a városatyák a szemétdíj, a csatornadíj, a kegyeleti szolgáltatások és a szennyvíz-szippantás mértékének emeléséről döntenek, nem szerepel az előterjesztések között viszont a vízdíj, a távhődíj és a BKV-tarifa emeléséről szóló anyag.

Az áremelések az indoklás szerint azért haladják meg a jövő évre prognosztizált 4,5 százalékos inflációt, mert a cégek költségszerkezetében a bér- és az üzemanyagköltségek a meghatározók.

A szemétdíj 13,7 százalékkal növekedik január elsejétől. A díjat nagymértékben, 7 és fél százalékkal drágítja az, hogy az unió nem finanszírozza tovább a hulladék-lerakóhelyek rekultivációját.

A csatornadíj 9,9 százalékkal, a szennyvíz-szippantás ára pedig 8,6 százalékkal nőhet. Így tehát az eddigi köbméterenkénti csatornadíj 215 forint 237 forintra, a szippantás ára pedig a köbméterenként 1358 forintról 1475 forintra emelkedik.

A kegyeleti közszolgáltatás ára 9,3 százalékkal növekedik, ám ezt a növekményt ellensúlyozza a szabadáras szolgáltatások árának mintegy 10 százalékos csökkentése.

Az előterjesztés szerint ezért a lakosság átlagosan 1 százalék alatti áremelkedést érzékelhet a temetői szolgáltatások esetében.

Nem szerepel az előterjesztések között a korábban 8,8 százalékosra tervezett vízdíj-emelés, és a kéményseprés árának 4,4 százalékosra tervezett emelése sem.

Várhatóan december 20-án döntenek a BKV-tarifák változásának mértékéről, amely a főpolgármester egy korábbi nyilatkozata szerint 10-12 százalékos lehet.

Mint azt korábban bejelentették, a távhő alapdíja nem növekedik jövőre, a jövő évi hődíjat pedig a 2008 elejére tervezett gázáremelés határozza meg.

A városháza számításai szerint egy átlagos panellakás terhei havi 1491 forinttal, egy átlagos kertes ház rezsije pedig 2400 forinttal drágul.

Több ember vehet igénybe díjkompenzációt jövőre, a jövedelemhatár ugyanis havi 50 ezer forint/fő-ről 60 ezer forintra változik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×