Ma eldől: mennyivel fizetnek többet a közműdíjakért a budapestiek

Infostart
2007. november 29. 05:20
Infláció felett drágulnak a közszolgáltatások Budapesten. A szemétdíj, a csatornadíj, a kegyeleti szolgáltatások és a szennyvíz-szippantás díjának emeléséről csütörtökön dönt a Fővárosi Közgyűlés.

A csütörtöki közgyűlés tervezett napirendje szerint a városatyák a szemétdíj, a csatornadíj, a kegyeleti szolgáltatások és a szennyvíz-szippantás mértékének emeléséről döntenek, nem szerepel az előterjesztések között viszont a vízdíj, a távhődíj és a BKV-tarifa emeléséről szóló anyag.

Az áremelések az indoklás szerint azért haladják meg a jövő évre prognosztizált 4,5 százalékos inflációt, mert a cégek költségszerkezetében a bér- és az üzemanyagköltségek a meghatározók.

A szemétdíj 13,7 százalékkal növekedik január elsejétől. A díjat nagymértékben, 7 és fél százalékkal drágítja az, hogy az unió nem finanszírozza tovább a hulladék-lerakóhelyek rekultivációját.

A csatornadíj 9,9 százalékkal, a szennyvíz-szippantás ára pedig 8,6 százalékkal nőhet. Így tehát az eddigi köbméterenkénti csatornadíj 215 forint 237 forintra, a szippantás ára pedig a köbméterenként 1358 forintról 1475 forintra emelkedik.

A kegyeleti közszolgáltatás ára 9,3 százalékkal növekedik, ám ezt a növekményt ellensúlyozza a szabadáras szolgáltatások árának mintegy 10 százalékos csökkentése.

Az előterjesztés szerint ezért a lakosság átlagosan 1 százalék alatti áremelkedést érzékelhet a temetői szolgáltatások esetében.

Nem szerepel az előterjesztések között a korábban 8,8 százalékosra tervezett vízdíj-emelés, és a kéményseprés árának 4,4 százalékosra tervezett emelése sem.

Várhatóan december 20-án döntenek a BKV-tarifák változásának mértékéről, amely a főpolgármester egy korábbi nyilatkozata szerint 10-12 százalékos lehet.

Mint azt korábban bejelentették, a távhő alapdíja nem növekedik jövőre, a jövő évi hődíjat pedig a 2008 elejére tervezett gázáremelés határozza meg.

A városháza számításai szerint egy átlagos panellakás terhei havi 1491 forinttal, egy átlagos kertes ház rezsije pedig 2400 forinttal drágul.

Több ember vehet igénybe díjkompenzációt jövőre, a jövedelemhatár ugyanis havi 50 ezer forint/fő-ről 60 ezer forintra változik.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást