Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Jóváhagyták a Szabadság híd felújításának késését

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Fővárosi Közgyűlés elfogadta azt az előterjesztést, amely szerint drágább lesz a Szabadság híd felújítása, és két hónappal késik az átadás határideje is.

A mintegy 600 millió forintos költségnövekedés oka egyrészt az, hogy díszvilágítást építenek ki, ami plusz 250 millió forintba kerül, másrészt pedig a felújítást össze kell hangolni a 4-es metró Fővám téri megállójának építésével.

A metrómegálló építésének egy szakaszában ugyanis le kell zárni a pesti hídfőt, ezért a felújítási munkálatok során csak Buda felől lehet megközelíteni a munkaterületet.

Kedvező viszont, hogy a főváros igénybe vehet a Strukturális Alapból 2,7 milliárd forintos uniós támogatást. Az eredeti tervek szerint a Szabadság hidat 4,9 milliárd forint saját forrásból újította volna fel a fővárosi önkormányzat.

A módosított tervek szerint 2008 decemberében indulhat meg a villamosforgalom a Szabadság hídon és még azon a télen átadhatják a hidat.

Az ellenzék azt kifogásolta, hogy a híd felújítását azért hozták előre, mert a metróépítéssel összehangolva olcsóbb lehet a beruházás, most pedig az derült ki, hogy a metróépítés miatt többletköltség keletkezik.

Becker László metróbiztos elmondta: az összehangolás költségeit még vizsgálják, az összeget még nem fogadták el a mérnökök.