Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ismét meggyűlik a bajunk az osztrákokkal

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Rába habzásáról szóló, évekig tartó vita után egy újabb környezetvédelmi konfliktus árnyékolhatja be az osztrák-magyar viszonyt. Ausztriában ugyanis, az Õrségi Nemzeti Park tőszomszédságában egy szemétégető erőművet terveznek nyugati szomszédaink. Szentgotthárd polgármestere azonban még reméli, hogy diplomáciai úton ezt meg lehet akadályozni.

Az osztrák-magyar kormányülés elé kerülhet a magyar határ közvetlen közelébe, a természetvédelmi területek tőszomszédságába tervezett szemétégető erőmű ügye. Szentgotthárd polgármestere ígéretet kapott arra, hogy a magyar miniszterelnök felveti a témát osztrák kollégájának.

Viniczai Tibor azt szeretné, ha a heiligenkreuzi égető a határtól legalább 30 kilométerre lenne. A jelenlegi tervek szerint ugyanis a létesítmény Ausztria legkeletibb pontján, a magyar határtól mindössze 600, Szentgotthárdtól pedig ezer méterre épülne fel.

Így az évente elégetendő 225 ezer tonnányi szemét feldolgozásából eredő káros hatások jórészt Magyarország számára jelentenének kellemetlenséget. Mint mondta, az erőmű napi 3 millió köbméternyi füstöt bocsátana ki.

A létesítmény ellen nemcsak a szentgotthárdiak, hanem több osztrák, és csaknem 20 szlovén település is tiltakozik.

"Roppant emocionális" reakciók

Ausztria budapesti nagykövete a két ország közös kormányülése kapcsán azt mondta: egyes magyar reakciók "roppant emocionálisak".

Elismerte egyben, hogy a Rába ismételt habzása nyomán ez talán érthető is. Ugyanakkor azzal érvelt, hogy az égetőműre a térségben megépült ipari park energiaigénye miatt van szükség.

A szemétégető bevizsgált és jól bevált technológiával üzemel, ráadásul több száz munkahelyet teremt a határ menti térségben - hangoztatta Ferdinand Mayrhofer-Grünbühel.

Õ elsősorban helyi kapcsolatfelvételeket szorgalmazott, amelyek során a létesítmény pontos helyét illetően talán még adódhatnak megbeszélési lehetőségek.

Daróczi Dávid kormányszóvivő úgy nyilatkozott: a magyar és az osztrák kormány csütörtöki együttes ülésén önálló napirendi pontként szereplő környezetvédelmi és vízügyi kérdések között minden olyan fontos ügy - így az erőmű is - szóba kerül, amelyek érintik a két országot.