Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Gyurcsány: hálásak vagyunk a sógoroknak

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök megköszönte Ausztriának 1956-os és a rendszerváltozás időszakában nyújtott segítségét, és azt mondta: a két ország kapcsolata kifejezetten bensőségesnek mondható. A miniszterelnök erről a magyar-osztrák kormányülés kezdetén beszélt Budapesten, az Országház Delegációs termében.

Magyarország rendkívül hálás Ausztriának, amiért 1956-ban százezreknek nyitott utat a szabad világhoz, és a rendszerváltozás forgatagában pedig nem egyszerűen politikai, hanem emberi megértést és segítséget nyújtott - fogalmazott a kormányfő.

Gyurcsány Ferenc emlékeztetett arra, hogy az Országháznak abban a termében tartják az ülést, ahol az Osztrák-Magyar Monarchia idején a két országgyűlés képviselőinek delegációi tárgyaltak a közös hadügyekről, pénzügyekről és külügyekről.

Mint mondta: Ausztria és Magyarország történelme az évszázadok során összekapcsolódott, és a kapcsolatok legfontosabb részei, tartóelemei: az emberi, kulturális, lelki kapcsolatok azóta is fennmaradtak. Megjegyezte: ez a második találkozó a két kormány között.

A kormányfő szerint Ausztria és Magyarország kapcsolatát nem terhelik kisebbségi létből fakadó ellentétek.

Ezek a kisebbségek ma összekötnek bennünket, kettős identitásukat szabadon gyakorolhatják, jó példát mutatva a régió egészének - jelentette ki Gyurcsány Ferenc.

Hozzátette: a két országnak közös ügye "csaknem annyi van, mint égen a csillag", a közlekedésfejlesztéstől az energiapolitikai együttműködésig. Az energiapolitikával kapcsolatban a Európai Unió által kezdeményezett Nabucco-tervet említette.

Gyurcsány Ferenc emlékeztetett arra, hogy három hét múlva megnyílik a schengeni határ, így különös jelentősége van annak, hogy a két ország közösen fejleszti a határ menti utakat, bicikliutakat.

A miniszterelnök gratulált az Osztrák Szövetségi Vasutaknak, mert megnyerte a magyar vasúti teherszállítást, rendkívül impozáns üzleti ajánlattal, jövőre vonatkozó regionális tervekkel és vételárral.

Kóka János gazdasági miniszter kedden jelentette be, hogy az osztrák Rail Cargo Ausztria és a GYSEV Zrt. konzorciuma 102,5 milliárd forintot ajánlott a MÁV Cargo részvényeiért, és az értékesítésről vele kezdik meg a tárgyalást.

Gyurcsány Ferenc elmondta: az, hogy sógoroknak hívjuk osztrák szomszédjainkat, jól jelzi, létezik egy mélyebb emberi kötődés.

Jó az együttműködés

Alfred Gusenbauer osztrák kancellár arról beszélt, hogy Magyarország hamarosan csatlakozik a schengeni övezethez, és ez azt jelenti, hogy a két ország közötti biztonsági együttműködés jó volt.

Úgy vélte a két ország közötti együttműködést kitűnően kiegészíti az Európai Unión belüli együttműködés.

Az osztrák kancellár szerint nagyon sok közös ügyünk van az Európai Unión belül a gazdaságban, a szociális ügyekben, az unió modernizálása tekintetében, illetve a lisszaboni folyamatban.

Alfred Gusenbauer azt mondta: hosszú, közös múlt van a két ország mögött, és nagyon büszkék Ausztria és Magyarország jó együttműködésére.

A kancellár a vasúti közlekedés fejlesztését hangsúlyozta, mivel szeretnének hozzájárulni a klímavédelemhez, ez pedig csak akkor lehetséges, ha a lehető legtöbb terhet sínen szállítják.