Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Gaskó: \"Ne vicceljen, miért akarnánk mi kormányt buktatni?\"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Pénteken folytatják a tárgyalásokat a kormány és a LIGA Szakszervezetek képviselői az érdekképviselet követeléseiről - közölte az InfoRádió Aréna című műsorában a tömörülés elnöke.

Ne vicceljen, miért akarnánk mi kormányt buktatni? - válaszolt kérdéssel Gaskó István arra a felvetésre, hogy a sztrájkokkal a kabinet távozását akarják-e elérni.

Hozzátette: 2000-ben, amikor egy "más színezetű" kabinet volt hatalmon, a vasutasok két hétig sztrájkoltak, és akkor sem akartak kormányt buktatni.

A kormánybuktatás a politikusok dolga - mondta a LIGA Szakszervezetek vezetője.

Elmondta: két héttel ezelőtt megbeszélést folytatott a Fidesz elnökével, hiszen az általa képviselt magyar állampolgárok ugyanúgy érintettjei az egészségbiztosítás privatizációjának, mint mindenki más.

Nem politikai kérdésekről, hanem kifejezetten szociális és gazdasági ügyekről tárgyaltunk - közölte Gaskó István, hozzátéve: az MSZP-vel is találkozott, és továbbra is kész az egyeztetésre.

Ebben a kérdésben a töréspont nem a bal- és a jobboldal között, hanem a magánosítást elfogadók és elutasítók között van - jelentette ki.

Pénteken egyeztetés

Gaskó István elmondta: pénteken folytatják a tárgyalásokat a kormány és a LIGA Szakszervezetek képviselői az érdekképviselet követeléseiről.

Hozzátette: továbbra is azt várják a kabinettől, hogy vonja vissza az egészségbiztosítási rendszer, illetve a nyugdíjszámítás módosításáról szóló törvényjavaslatot, és kezdődjön társadalmi egyeztetés az ügyben.

A szakszervezeti vezető szerint ugyan presztízsveszteséget jelentene a kormánynak, ha visszavonná az egészségbiztosítás átalakításáról szóló törvényjavaslatot, de nem járna a bukásával.

A szakszervezeti vezető hangsúlyozta: ha sikerül a kormánnyal megállapodni, felfüggesztik a tiltakozó akciókat.

A Liga korábban határozatlan idejű országos sztrájkot hirdetett december 17-étől, előtte két nappal pedig demonstrációt szervez Budapesten.

Gaskó István azt mondta: tudomása szerint a kormányzati tárgyalódelegáció - amelynek Czizmár Gábor munkaügyi és Kincses Gyula egészségügyi államtitkár is tagja - teljes felhatalmazással rendelkezik.

A Liga Szakszervezetek november 21-ei országos munkabeszüntetését és demonstrációját 136 érdekképviselet és civil szervezet támogatta.

Hanganyag: Exterde Tibor