Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Elfogadták a fővárosi közműdíjak jelentős emelését

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A koalíciós képviselők szavazataival elfogadta a Fővárosi Közgyűlés a szemétdíj, a csatornadíj és a szennyvíz-szippantás díjának inflációt meghaladó emeléséről szóló javaslatot. A következő ülésre maradt viszont a döntés a vízdíj és a BKV-tarifa emeléséről.

A szemétdíj 13,7 százalékkal nő január elsejétől. A díjat nagymértékben, 7,5 százalékkal emeli, hogy az unió nem finanszírozza tovább a hulladék-lerakóhelyek rekultivációját.

A csatornadíj 9,9 százalékkal, a szennyvíz-szippantás ára pedig 8,6 százalékkal nő, így a köbméterenkénti csatornadíj az eddigi 215 forint 237 forintra, a szippantás ára pedig a köbméterenként 1358 forintról 1475 forintra emelkedik.

A kegyeleti közszolgáltatás ára 9,3 százalékkal növekszik, ám ezt ellensúlyozza a szabadáras szolgáltatások árának mintegy 10 százalékos csökkentése. Az előterjesztés szerint ezért a lakosság átlagosan 1 százalék alatti áremelkedést érzékelhet a temetői szolgáltatások esetében.

Az ellenzék elsősorban azt kifogásolta a díjemelésekkel kapcsolatban, hogy a díjak meghaladják az infláció mértékét. Az áremelések a koalíciós indoklás szerint azért haladják meg a jövő évre prognosztizált 4,5 százalékos inflációt, mert a cégek költségszerkezetében a bér- és az üzemanyagköltségek a meghatározók.

A képviselők várhatóan december 20-án döntenek a BKV-tarifák változásának mértékéről, amely a főpolgármester egy korábbi nyilatkozata szerint 10-12 százalékos lehet.

A városháza számításai szerint egy átlagos panellakás terhei havi 1491 forinttal, egy átlagos kertes ház rezsije pedig 2400 forinttal drágul. Több ember vehet igénybe díjkompenzációt jövőre, a jövedelemhatár ugyanis havi 50 ezer forint/fő-ről 60 ezer forintra emelkedik.