eur:
395.34
usd:
366.36
bux:
65453.91
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Üzemanyaghiány miatt alig repülhetnek a Gripenek

Üzemanyaghiány miatt a Gripen vadászgépek pilótái még annyit sem repülhetnek, amennyit a 2003-ban módosított szerződés lehetővé tenne számukra, ezért veszélybe került a hajózók kiképzési programja - írta a Magyar Nemzet. A lap szerint a problémát az okozza, hogy az üzemanyag-mennyiség kiszabásánál nem a tervezett repülések igényét veszik alapul, hanem azt, hogy általánosságban mennyit szán az adott évben a Honvédelmi Minisztérium üzemanyagra, azon belül kerozinra.

A magyar katonai repülőtereken így nem ismeretlen az a helyzet, hogy késő nyáron vagy ősszel elfogy az üzemanyag, és a kiképzési tervek nem teljesülhetnek. Az alakulatok ezért tapasztalatból igyekeznek vissza fogni repüléseiket, nehogy teljesen kiürítsék készleteiket.

A Népszabadság arról ír, hogy tízéves rekord dőlt meg az idén a BKV kishajóin: az április 28-tól szeptember 2-ig tartott szezonban 50 ezren váltottak jegyet a Boráros tér és Rómaifürdő között menetrendszerűen közlekedő járművekre. A BKV-nál most tényleg komolyan tervezik, hogy a lehetőségek szerint minél jobban bevonják a hajókat a tömegközlekedésbe, némileg tehermentesítve ezzel a belvárost. Első lépésként kiterjesztenék a szolgáltatást az agglomerációs övezetbe is - az érintett települések is érdeklődnek a lehetőség iránt -, kezdésnek akár Szentendre és Budafok lehetne a két új végpont. Annak érdekében, hogy a bővítésnek ne csak turisztikai, hanem hétköznapi haszna is legyen, a menetrendet a munkaidőhöz igazítanák, s éppen olyan elven működne, mint a szárazföldi közösségi közlekedés. Vagyis csúcsidőben sűrűbben járnának a hajók. A járatok sűrítéséhez a mostani négy mellett újabb négy, egyenként százszemélyes korszerű vízi jármű kellene.

A Népszabadság szerint kétszázmilliárd forintos fejlesztési csomagról dönt ma a kormány. Ennek keretében Székesfehérvárott a Nemzeti Emlékhely területén befedik a romok egy részét, megkezdik a Koronázó templom födémjének rekonstruálását. Felújítják a Budapest-Székesfehérvár vasútvonalat és a közbülső állomásokat. A kormány várhatóan dönt a budapesti Uzsoki kórház teljes rekonstrukciójáról és technikai fejlesztéséről. A hátrányos kistérségek felzárkóztatását célzó program alapján pedig az Ormánság rossz állapotban lévő közúthálózatának fejlesztéséről határoz a kabinet.

Az Index írásából kiderül, hogy nagy változások előtt áll az Európai Unió távközlési piaca, és már készül a bizottság javaslata a 2010 és 2020 közötti működésről. A szélessávú internet-elérés áll a jövőbeni fejlődés középpontjában, el kell érni, hogy mindenkinek legyen hozzáférése, és különösen fontos a vidék felzárkóztatása. Az idősek például szélessávon csatlakozhatnak majd a kórházi rendszerekhez, így nem kell bemenniük a városi kórházba csak azért, hogy figyeljék az állapotukat, mondta az Indexnek Viviane Reding. Első lépésként döntéseket kell hozni a frekvenciákról, mert nagy szükség van vezeték nélküli internetre. A legkisebb falvakba, a távoli szigetekre és a hegyek közé ugyanis nem lehet üvegszálat vinni, mert nagyon drága, ezért valamilyen drótnélküli megoldás kell.

A Világgazdaság információ szerint mód nyílhat Magyarországon is az úgynevezett csoportos perlésre - legkorábban 2010-től -, amellyel elsősorban az Egyesült Államokban élnek, de már az unióban is szorgalmazzák elterjesztését. A Világgazdaság értesülései szerint az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumban fontolgatják ennek bevezetését. Gadó Gábor szakállamtitkár a lapnak elmondta, hogy e sajátos jogintézmény szabályozására számos külföldi minta él. A hazai elképzelések szerint a csoportos perlés lehetősége a Ptk.-hoz kapcsolódna, és elsősorban a termékfelelősség körében lenne alkalmazható. Lényege, hogy ha egy termék - például egy személygépkocsi - típushibája miatt valamelyik károsult beperli a gyártót vagy a forgalmazót, a többi károsult közvetlen perben állás nélkül, a bíróság által jóváhagyott felperesi felhívás nyomán bejelentkezhetne a per "hatálya alá". A jogvita befejeztével az utóbbiaknak egy nem peres procedúrában csak azt kellene igazolniuk, ügyük az alapperben tárgyalt esettel azonos gyökerű, és ők időben jelentkeztek a felhívásra. Ezzel olyan helyzetbe kerülnek, mintha végig felperesek lettek volna.

A pénzcentrum.hu annak járt utána, hogy milyen orvosi vizsgálatok elvégzése szükséges életbiztosítás megkötésekor. Utána jártak annak is, hogy mikor, ki, hol vizsgál, és miért van erre szükség. Mikor valaki életbiztosítási megkötésére szánja magát, akkor már az ajánlat kitöltésekor gyakran találkozik olyan kérésekkel, amelyek dohányzási szokásait feszegetik. Azonban ha nagyobb kockázati fedezetet akarunk, akkor a kérdéseken túl orvosi vizsgálatra is számíthatunk. Az orvosi vizsgálatok nem jelentenek külön költségeket az ügyfeleknek. Az orvosi vizsgálatokat általában a háziorvos végzi, illetve bizonyos kor felett, szakorvosi vizsgálatokon is részt kell vennünk ahhoz, hogy szerződést kössön velünk a biztosító. Esetenként HIV vírus tesztet is végeznek, ha a szerződést ezt indokolttá teszi.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×