Gyurcsány: hosszú ideig különbség lesz az EU és Oroszország között

Infostart
2007. november 28. 15:32
Az Európai Unió és Oroszország közötti nyitott stratégiai együttműködést szorgalmazott a Világpolitikai Fórum budapesti ülésén a miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc szerint Oroszország tartósan különbözni fog az uniótól demokráciafelfogás és az emberi jogok tekintetében. Mihail Gorbacsov, a Fórum elnöke hangsúlyozta, Európa nem csak az Európai Unióból áll.

A miniszterelnök szerint az Európai Uniónak többfokozatú partnerségi rendszert kell kialakítania a szomszédos államokkal, és Oroszország ilyen módon lehet szövetségese a közösségnek. Gyurcsány Ferenc erről a Mihail Gorbacsov által életre hívott Világpolitikai Fórum kétnapos budapesti ülésén beszélt.

Oroszországgal Európa nyitott stratégiai együttműködésben létezzen. A sajátos orosz történelem és fejlődés okán biztosan tartósan különbség lesz a demokrácia felfogása és az emberi jogokról való gondolkodás tekintetében Oroszország és az Európai Unió között - jelentette ki a kormányfő.

Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta, Oroszország és az Európai Unió egymásra utalt, de egyenlőtlen mértékben, mert míg Oroszország kibírja két hónapig is, hogy nem szállít gázt Európának, addig a közösség nem.

A kormányfő - egyetértésben a Világpolitikai Fórum elnökének hétfői szavaival -, azt mondta, hogy az Európai Unió nem Európa, ezért a közösség ne tekintsen úgy magára, mint a kontinens értékeinek egyedüli örökösére. Mihail Gorbacsov a kétnapos tanácskozás során többször megemlítette, hogy Oroszország Európa része, és így a kontinens Vlagyivosztoknál kezdődik.

Az InfoRádiónak arra a kérdésére, hogy Európa mennyire számít Oroszországra a kontinens fejlesztésében, Mihail Gorbacsov azt mondta: "nem akarunk feltalálni egy új Európát, hiszen számos európai nálunk dolgozik, mi viszont el tudjuk látni magunkat. Bár a Világpolitikai Fórum budapesti ülésén a főként volt európai politikai vezetőkből álló szervezet az EU elmúlt 50 évét értékelte, fő téma mégis Oroszország európai integrációja volt.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást