"Ez az utolsó nagy lehetőség a felsőoktatás számára"

Infostart
2007. november 28. 19:00
A felsőoktatásban évek óta zajló változások célja a használható diploma, a piaci igényekkel összehangolt képzési szerkezet - hangzott el az Új utakon a felsőoktatás című konferencián. A felsőoktatási intézmények fejlesztéseikhez jelentős pályázati forrásokhoz juthatnak, amelyeket elsősorban a minőségjavításra célszerű felhasználniuk.

A természettudományos, mérnök- és informatikus-képzésben még van fejlesztési lehetőség, pedagógusból, társadalomtudománnyal foglalkozó szakemberből kevesebb kell - összegezte a fő tendenciát az oktatási tárca felsőoktatási és tudományos szakállamtitkára.

Manherz Károly kijelentette: a felsőoktatás terén már a következő évekre, sőt évtizedekre kell tervezni, számolni kell többek között azzal, hogy csökken a felvételizők száma, mint ahogy az elmúlt három évben is tapasztalható volt, így az intézményeknek erre is készülniük kell.

A szakállamtitkár nagyon fontosnak tartja, hogy a magyar felsőoktatás nemcsak a túlélés, hanem a szellemi kapacitás, az intézmények rangja és a regionális szerepük megőrzése végett is bekapcsolódjanak az élethosszig tartó tanulás folyamatába; kínáljanak modulokat az átképzésre, a pályamódosításra, új szakképzettségekre.

A felnőttképzési formák még költségtérítésesek, de a szakember reméli, hogy bekerülhetnek az állami finanszírozásba.

Manherz Károly kiemelte: a képzési szerkezet kialakításakor szorosabban kell együttműködni a gazdasági szereplőkkel.

A minisztérium tárgyalássorozatba kezdett a gyáriparosokkal, de az új szakok alapításánál egyelőre nem sikerült tisztázni, mire van szüksége a piacnak.

Az utolsó nagy lehetőség

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség főigazgatója a 2008 végéig elérhető konkrét pályázati lehetőségeket ismertette. Elmondta, hogy a felsőoktatás önálló prioritásként került be a Társadalmi Megújulás Operatív Programjába.

Az ágazatnak le kell dolgoznia európai versenyhátrányát, növelni kell a kutatás-fejlesztés kapacitásait és javítani kell a felsőoktatás egészének minőségét. A források főként pályázati úton érhetők el - tette hozzá Köpeczi Bócz Tamás.

Itt már van most is egy kiírt pályázat, a pályázati összeg 50 százaléka már elérhető, azonban nagyon felhívom arra a figyelmet, hogy jellemzően nem épületben szeretnénk ezt viszontlátni, hanem az oktatás minőségének, gyakorlatorientáltságának, a k+f tevékenység hátterének megerősítése révén - hangsúlyozta az NFÜ főigazgatója.

Köpeczi Bócz Tamás kiemelte: ez az utolsó alkalom, amikor a felsőoktatás ekkora támogatást kaphat, a források felhasználása az ágazat felelőssége.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást