eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

A vártnál gyengébb a gazdasági növekedés

Az eredményszemléletű (ESA'95) államháztartási hiány a GDP 6,2 százaléka lesz a korábban közölt 6,4 százalékkal szemben az idén - jelentette be Veres János pénzügyminiszter a kormányszóvivői tájékoztatón.

Az Európai Bizottságnak a december 1-jei határidő előtt eljuttatandó módosított konvergenciaprogramban az idei gazdasági növekedést 2,2 százalékról 1,7 százalékra, az éves átlagos inflációt 7,5 százalékról 7,9 százalékra változtatta a kormány - jelezte Veres János.

Jövőre a GDP a korábban leírt 2,6 százalékkal szemben 2,8 százalékkal nő, az infláció 4,8 százalék lesz a korábban rögzített 4,5 százalékkal szemben - tette hozzá.

Az eredményszemléletű GDP-arányos államháztartási hiány a jövő évi költségvetésben foglalt 4 százalékkal lesz egyenlő, ami 0,1 százalékponttal kisebb a korábban rögzítettnél - mondta a pénzügyminiszter.

A most elkészült módosított konvergenciaprogram szerint az államháztartás aktív elsődleges egyenlege (ami nem tartalmazza a kamatfizetést) 2008-ban a GDP 0,1 százaléka lesz a korábbi 0 százalék helyett, 2009-ben 0,6 százalék (0,9 százalék helyett), 2010-ben 0,8 százalék (1,1 százalék helyett). Új prognózisként jelent meg a 2011-es adat, amely 1,1 százalék.

Változnak a GDP-arányos államadósság adatai is: 2007-ben az államadósság 65,4 százalékra csökken a korábban várt 70 százalékról, jövőre 66,1 százalékra változik a korábban rögzített 71 százalékkal szemben, 2009-ben pedig 64,6 százalékra csökken a programban korábban leírt 69,3 százalékról - felelte egy kérdésre a pénzügyminiszter.

"A Pénzügyminisztérium számításai alapján reálisnak tűnik a jövő évre tervezett 4,8 százalékos átlagos éves inflációs adat, amely kisebb a jegybank által várt 5 százaléknál" - válaszolta az MTI kérdésére Veres János.

Fidesz: Gyurcsány folyamatosan hazudik

A Gyurcsány-kormány hazánkat a régió éllovasából Európa sereghajtójává tette. Gyurcsány Ferenc folyamatosan azt hazudta és hazudja, hogy jövőre már nem kell megszorításoktól tartani, az idei megszorítások után jövőre már könnyebb lesz az élet. Szó sincs erről! - olvasható az ellenzéki párt szóvivőjének közleményében.

"A Gyurcsány-kormány minden egyes hatalomban töltött napja egy újabb károkozást jelent az ország számára. Az pedig, hogy mindössze 1 százalékos a gazdasági növekedés, nem jelent mást, mint hogy a hazugságok és a kormányzati alkalmatlanság hosszú évekre zálogosították el Magyarország jövőjét" írta Szijjártó Péter.

Gyurcsány Ferenc a legőszintébb becsületszavára mondta, hogy ők az adócsökkentés kormánya. Ezzel szemben a kormány számos adót megemelt és új adónemeket vezetett be. A kormány ezúttal is lebukott, a konvergenciaprogram eddig ismert módosítási szándéka alapján ismét lelepleződtek: újabb adóemeléseket akarnak végrehajtani jövőre - áll a közleményben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×