"Nem találkoznak az emberiességi és az alkotmányjogi szempontok"

Infostart
2007. november 27. 06:10
Az InfoRádió által megkérdezett alkotmányjogász szerint a mintegy másfél éve kómában fekvő Toller László képviselői jogállását illetően nem találkoznak egymással az emberiességi és az alkotmányjogi szempontok. Lövétei István azt mondta: az adómentes költségtérítés minden országgyűlési képviselőnek jár, függetlenül attól, hogy vannak-e a munkájával összefüggő kiadások.

Nincs rendezve a képviselői jogállásról szóló törvényben annak szabályozása, hogy a másfél éve kómában fekvő Toller László helyett lehet-e szavazni, vagy aláírni - mondta az InfoRádió által megkérdezett alkotmányjogász.

Lövétei István kiemelte, hogy a jog normális menete szerint megüresedik a képviselői széke annak, aki nem képes tartósan ellátni tevékenységét, noha ez jogszabályzatilag csak az önkormányzati törvényben van lefektetve.

Az alkotmányjog szerint ha egy képviselő tartósan nem tudja ellátni az egyéni választókerületi feladatait, fel kellene tudni menteni a megbízatás alól - tette hozzá.

A parlament megszavazta, hogy a képviselőknek nem kell elszámolni a költségtérítéssel, így a szocialista Toller Lászlónak is jár a költségtérítés, noha tudjuk, hogy nem képes költséget elkölteni, mert nincs arra alkalmas állapotban - hangsúlyozta az alkotmányjogász.

További nehézséget jelent, hogy nincs rendezve az sem, ebben a helyzetben a juttatás miként jár a képviselőnek, és a képviselői javadalmazási rendszer hogy tudná kipótolni azt a kieső jövedelmet, ami a gyógyításhoz kell - emelte ki Lövétei István.

Ez egy nehéz helyzet, amelyben az emberiességi és az alkotmányjogi szempontok nem találkoznak - vélekedett.

Hanganyag: Németh Zoltán


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást