Inforádió

Meghallgatom Élő adás

\"Minden tizenhetedik budapesti halálát a légszennyezés okozza\"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Újabb légszennyezés-mérő állomások beszerzését javasolja Rétvári Bence, a fővárosi közgyűlés KDNP frakciójának tagja. A politikus elmondta, hogy az állomásokat a dugókkal terhelt útelterelések mellé helyeznék ki, így az autósok szembesülhetnének a térségben megnövekedő szennyezettségi adatokkal.

Budapesten minden 17. haláleset és minden 24. rokkantság a légszennyezettség következménye - mondta az InfoRádióban a fővárosi kereszténydemokrata politikus.

A Budapesten lakók életét nagyjából egy évvel rövidíti meg a káros anyagokban "gazdag" levegő, de akik a belvárosban laknak, azoknak akár három évvel is rövidülhet az élete emiatt.

Rétvári Bence rámutatott arra is, hogy a levegő káros anyag tartalma Budapest több pontján is jelentősen átlépi a határértéket, nitrogéndioxidból például az éves átlag nagyjából másfélszerese az elvileg megengedettnek.

Hozzátette: az Európai Unió normái szerint a szennyezett napok száma legfeljebb 35 lehetne egy évben, tavaly azonban ezt a számot Budapesten már márciusban kimerítettük, év végére pedig 142 szennyezett napot számláltak a szakértők.

A politikus szerint a káros anyagok gyakran lokalizálhatók a legforgalmasabb csomópontokra. Jelenleg 11 mérőműszer van a fővárosban, a kereszténydemokraták azonban további műszereket szereznének be.

A mobilmérőket az átmenetileg forgalmassá váló útszakaszokra állítanák, például olyan városrészekbe, amelyek forgalma egy beruházás miatti elterelés miatt növekedett meg.

Szerintük az emberek az adatok tükrében átgondolnák, hogy egy hosszabb, de egészségesebb útvonalat választanak, vagy a dugóban ülnek és szívják a szmogot.

Hanganyag: Tenczer Gábor