eur:
394.14
usd:
369.98
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

"Minden tizenhetedik budapesti halálát a légszennyezés okozza"

Újabb légszennyezés-mérő állomások beszerzését javasolja Rétvári Bence, a fővárosi közgyűlés KDNP frakciójának tagja. A politikus elmondta, hogy az állomásokat a dugókkal terhelt útelterelések mellé helyeznék ki, így az autósok szembesülhetnének a térségben megnövekedő szennyezettségi adatokkal.

Budapesten minden 17. haláleset és minden 24. rokkantság a légszennyezettség következménye - mondta az InfoRádióban a fővárosi kereszténydemokrata politikus.

A Budapesten lakók életét nagyjából egy évvel rövidíti meg a káros anyagokban "gazdag" levegő, de akik a belvárosban laknak, azoknak akár három évvel is rövidülhet az élete emiatt.

Rétvári Bence rámutatott arra is, hogy a levegő káros anyag tartalma Budapest több pontján is jelentősen átlépi a határértéket, nitrogéndioxidból például az éves átlag nagyjából másfélszerese az elvileg megengedettnek.

Hozzátette: az Európai Unió normái szerint a szennyezett napok száma legfeljebb 35 lehetne egy évben, tavaly azonban ezt a számot Budapesten már márciusban kimerítettük, év végére pedig 142 szennyezett napot számláltak a szakértők.

A politikus szerint a káros anyagok gyakran lokalizálhatók a legforgalmasabb csomópontokra. Jelenleg 11 mérőműszer van a fővárosban, a kereszténydemokraták azonban további műszereket szereznének be.

A mobilmérőket az átmenetileg forgalmassá váló útszakaszokra állítanák, például olyan városrészekbe, amelyek forgalma egy beruházás miatti elterelés miatt növekedett meg.

Szerintük az emberek az adatok tükrében átgondolnák, hogy egy hosszabb, de egészségesebb útvonalat választanak, vagy a dugóban ülnek és szívják a szmogot.

Hanganyag: Tenczer Gábor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×