eur:
393.77
usd:
365.12
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Gyurcsány: "Te jó ég, most mi lesz?"

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerint az ő vezetésével indul neki a 2010-es parlamenti választásnak a Magyar Szocialista Párt. A kormányfő egy amerikai hírügynökségnek nyilatkozva úgy fogalmazott: meggyőzően nagy az MSZP-n belüli támogatottsága ahhoz, hogy megőrizze a politikai vezetés képességét.

Gyurcsány Ferenc a Bloomberg amerikai hírügynökségnek adott interjúban annak a véleményének adott hangot, hogy a Magyar Szocialista Párt az ő vezetésével indul neki a 2010-es parlamenti választásnak.

A miniszterelnök hangsúlyozta: ""Kormányon kell maradnom, amíg csak előbbre tudok lépni... Nem kell sokat gondolkodni itt a stratégián, csak menni, menni, menni kell előre. Ez az egyetlen stratégia, mert az irány helyes... Aki ismer engem, tudja, hogy nem vagyok az a típus, aki félúton feladja, nem futja végig a pályát... Meggyőzően nagy az MSZP-n belüli támogatottságom ahhoz, hogy megőrizzem a politikai vezetés képességét".

Az amerikai hírügynökség emlékeztetett arra, hogy "a kormányfő népszerűségi mutatói rekordmélységbe süllyedtek", illetve kitért a kormányellenes utcai tüntetésekre, a sztrájkokra és sztrájkfenyegetésekre,az ellenzéki által kezdeményezett népszavazásra.

Az egészségügyi reform sorsdöntő lehet

Az új egészségbiztosítási rendszer kapcsán Gyurcsány Ferenc kijelentette: "Ha nem tudjuk elfogadtatni a parlamenttel az egészségügyi reform nagy befejező törvényét, akkor mindenkinek fel kell tennie magában a kérdést: te jó ég, most mi lesz? ... Ha nem lesz meg ez a törvény a tervezett időre, akkor a kormánynak le kell ülnie, és átfogó politikai felülvizsgálatot kell tartania a múltra és a jövőre nézve".

A kormányfő szerint az SZDSZ csak taktikázik, amikor azzal fenyegetőzik, hogy kilép a koalícióból, ha nem valósul meg egészségügyi reformjavaslata. Úgy vélte, hogy a koalíció most simábban működik, mint elődje, Medgyessy Péter kormányzása idején, 2002 és 2004 között, vagy a Horn Gyula vezette első szocialista-szabaddemokrata kombinációja idejében, 1994 és 1998 között.

"A koalíción kívül nincs élet sem a szocialisták, sem a szabad demokraták számára" - fogalmazott a kormányfő, aki szerint politikailag nem reális, hogy a kormánykoalíció pártjai hátat fordítsanak egymásnak.

Az ingatag magyar szavazók

"2010 még nagyon-nagyon messze van. A reformok lebontó, a status quót romboló hatása és szakasza a végéhez közeledik. Könnyebb időszak kezdődhet, amelyben már építeni lehet. A magyar szavazók nagyon ingatagok" - jelentette ki Gyurcsány Ferenc.

"A kérdés most az, hogy mit tegyünk a növekedésért. ...a növekedés motorjaira kell összpontosítanunk, a legnagyobb kihívás jelenleg a növekedés, a növekedés, a növekedés" - hangsúlyozta a miniszterelnök.

"Egyetlen cél lebeg a szemem előtt"

Gyurcsány Ferenc szerint nincs szükség további intézkedésekre ahhoz, hogy Magyarország elérje a 2009-re tervezett, a GDP arányában 3,2 százalékos államháztartási-hiány célt.

A Bloomberg szerint a miniszterelnök szavai némi ellentétben állnak Simor András jegybankelnök és több elemző hétfői megnyilvánulásaival, miszerint ehhez további lépésekre van szükség.

A miniszterelnök arra számít, hogy a gazdasági növekedést elő fogja segíteni az export gyorsabb bővülése, amit a magas globális kereslet támogat. "Egyetlen cél lebeg a szemem előtt, megteremteni a növekedés motorjait, megőrizve közben az egyensúlyt" - mondta Gyurcsány Ferenc kormányfő az amerikai hírügynökségnek.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×