Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A Fidesz szerint hatalmi összeesküvés hátráltatja a népszavazást

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Fidesz szerint \"szándékos hatalmi tilitoli\", az Országos Választási Bizottság (OVB) és a népszavazási aláírásokat ellenőrző kormányzati hivatal összejátszása késlelteti a Fidesz által kezdeményezett népszavazást - mondta Deutsch-Für Tamás, az ellenzéki párt politikusa.

A Fidesz azt szeretné elérni, hogy az OVB haladéktalanul tartson ülést a kórházi napidíjról szóló kérdés ügyében, mert az ellenzéki párt szerint ebben az ügyben már befejezték az aláírások ellenőrzését.

Deutsch-Für Tamás szerint ugyanakkor az OVB és a népszavazási aláírásokat ellenőrző Közigazgatási és Elektronikus Szolgáltatások Központi Hivatala összejátszik annak érdekében, hogy minél tovább meg lehessen akadályozni, hogy az aláírások ellenőrzése befejeződjön és a hitelesítésről szóló döntést az OVB meghozhassa.

Ez a magatartásuk nemcsak a józan ész és a hétköznapi tisztesség szempontjából elfogadhatatlan, hanem súlyosan sérti az Alkotmánybíróság azon határozatát, amely a népszavazás ügyében világosan kimondja az állami szervek együttműködésének kötelezettségét - tette hozzá Orbán Viktor Fidesz-elnök kabinetfőnöke.

Deutsch-Für Tamás két levélre hivatkozott, amelyet a sajtótájékoztatón is kiosztottak.

Az egyikben Szigeti Péter OVB-elnök Orbán Viktornak írt válaszlevelében azt írja, hogy addig nem tűzhet ki ülést, amíg meg nem érkezik az aláírások ellenőrzéséről szóló jelentés, egy másik levélben viszont a népszavazási aláírásokat ellenőrző Közigazgatási és Elektronikus Szolgáltatások Központi Hivatalának vezetője, Urbán György úgy véli, hogy az OVB vezetőjének kell kérnie, ha kérdésenként önállóan szeretne jelentést.

Deutsch-Für Tamás szerint Urbán György leveléből az is kiderül, hogy a hivatal már végezett a kórházi napidíjról szóló kezdeményezés aláírásainak ellenőrzésével, és hamarosan a vizitdíjról és a tandíjról szóló kérdés ügyében is befejezi a munkát.

Ennek alapján érthetetlen, hogy az elmúlt napokban az OVB elnöke, az Országos Választási Iroda vezetője és az ellenőrzést végző hivatal tisztségviselői miért állították, hogy még nem fejeződött be az ellenőrzés a kórházi napidíj ügyében - mondta a politikus.

Deutsch-Für Tamás azt is elmondta, hogy hétfőn az OVB fideszes delegáltja, Urbán György levele alapján kezdeményezte, hogy az bizottság kérje be a jelentést, és tartson soron kívüli ülést november 29-ig, vagyis csütörtökig.

Ha ez megtörténik, akkor az Országgyűlésben akár már a jövő héten napirendre kerülhet a népszavazás elrendeléséről szóló határozati javaslat - tette hozzá.

Mint mondta, Szigeti Péter erre azt válaszolta, hogy kedden 18 óráig SMS-ben kér szavazást az OVB tagjaitól, hogy indokoltnak tartják-e a soron kívüli ülést a kórházi napidíj ügyében.

Hangsúlyozta: az OVB nem hozott olyan döntést, hogy a három kérdést együtt kell tárgyalni.

Kérdésre válaszolva Deutsch-Für Tamás azt mondta: biztosan megvan a forgatókönyv a kormány boszorkánykonyhájában arra, hogy ne december 17-ig, hanem csak a tavaszi ülésszakon, február első felében szülessen meg az Országgyűlés döntése.

Szigeti Péter, az Országos Választási Bizottság vezetője nem kívánta kommentálni az elhangzottakat.