Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Női kvóta: egy véleményen Gyurcsány és Orbán

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nem fogadta el az Országgyűlés a női kvótáról szóló törvényjavaslatot, amelyet Sándor Klára és Magyar Bálint SZDSZ-es képviselők terjesztettek a Ház elé.

A javaslat elfogadásához a jelenlévő országgyűlési képviselők kétharmadának igen szavazatára lett volna szükség. A határozathozatal során végül 132-en szavaztak igennel, 97-en nemmel, 118-an pedig tartózkodtak.

A szavazás előtt Ujhelyi István, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium államtitkára a kormány nevében támogatásáról biztosította a javaslatot.

Ennél a törvényjavaslatnál összesen 32 nő képviselő szavazott igennel, 2 nemmel. Utóbbiak közül az egyik a fideszes Vígh Ilona volt - akinek frakciója lelkiismereti alapon döntött -, másikuk a KDNP-s Hoffmann Rózsa; a kereszténydemokrata frakció eleve nem támogatta a női kvótát.

A nő képviselők közül tartózkodott a fideszes Molnár Ágnes és frakciótársa, Szabó Erika. A Fideszből 32-en szavaztak nemmel, így például Kövér László és Mikola István, a frakció 19 tagja - köztük Orbán Viktor és Navracsics Tibor - megszavazta a javaslatot.

A kereszténydemokratákhoz hasonlóan nem támogatták a női kvótát az MDF jelenlévő tagjai, nem szavazott viszont Dávid Ibolya és Boross Péter.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök támogatta a törvényjavaslatot, csakúgy, mint kormánybeli helyettese, Kiss Péter kancelláriaminiszter. Az MSZP soraiból igennel, nemmel is szavaztak a képviselők, és tartózkodók is voltak.

A törvényjavaslatot előterjesztő SZDSZ képviselői a nemmel voksoló Gulyás József kivételével igennel szavaztak.

A női kvótáról szóló törvényjavaslat zárószavazása előtt ebben a témában az alkotmány módosításáról is dönteniük kellett a képviselőknek.

Ezt az ugyancsak a két liberális képviselő által indítványozott módosítást 76 igen, 218 nem szavazattal, 57 tartózkodással utasította el az Országgyűlés, jóllehet a kormány nevében Ujhelyi István ezt a javaslatot is támogatásáról biztosította.