eur:
394.15
usd:
365.31
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Női kvóta: egy véleményen Gyurcsány és Orbán

Nem fogadta el az Országgyűlés a női kvótáról szóló törvényjavaslatot, amelyet Sándor Klára és Magyar Bálint SZDSZ-es képviselők terjesztettek a Ház elé.

A javaslat elfogadásához a jelenlévő országgyűlési képviselők kétharmadának igen szavazatára lett volna szükség. A határozathozatal során végül 132-en szavaztak igennel, 97-en nemmel, 118-an pedig tartózkodtak.

A szavazás előtt Ujhelyi István, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium államtitkára a kormány nevében támogatásáról biztosította a javaslatot.

Ennél a törvényjavaslatnál összesen 32 nő képviselő szavazott igennel, 2 nemmel. Utóbbiak közül az egyik a fideszes Vígh Ilona volt - akinek frakciója lelkiismereti alapon döntött -, másikuk a KDNP-s Hoffmann Rózsa; a kereszténydemokrata frakció eleve nem támogatta a női kvótát.

A nő képviselők közül tartózkodott a fideszes Molnár Ágnes és frakciótársa, Szabó Erika. A Fideszből 32-en szavaztak nemmel, így például Kövér László és Mikola István, a frakció 19 tagja - köztük Orbán Viktor és Navracsics Tibor - megszavazta a javaslatot.

A kereszténydemokratákhoz hasonlóan nem támogatták a női kvótát az MDF jelenlévő tagjai, nem szavazott viszont Dávid Ibolya és Boross Péter.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök támogatta a törvényjavaslatot, csakúgy, mint kormánybeli helyettese, Kiss Péter kancelláriaminiszter. Az MSZP soraiból igennel, nemmel is szavaztak a képviselők, és tartózkodók is voltak.

A törvényjavaslatot előterjesztő SZDSZ képviselői a nemmel voksoló Gulyás József kivételével igennel szavaztak.

A női kvótáról szóló törvényjavaslat zárószavazása előtt ebben a témában az alkotmány módosításáról is dönteniük kellett a képviselőknek.

Ezt az ugyancsak a két liberális képviselő által indítványozott módosítást 76 igen, 218 nem szavazattal, 57 tartózkodással utasította el az Országgyűlés, jóllehet a kormány nevében Ujhelyi István ezt a javaslatot is támogatásáról biztosította.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×