eur:
393.75
usd:
364.67
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

A házelnök szerint tavasszal egyeztethetnek a vajdasági magyarok kettős állampolgárságáról - lapszemle

Nem tartja kizártnak a vajdasági magyarok kettős állampolgárságának lehetőségét az Országgyűlés elnöke. Szili Katalin erről a Magyar Nemzetnek adott interjújában beszélt. A politikus szerint a kérdésről jövő tavasszal lehet ötpárti egyeztetést kezdeményezni.

A Népszabadság arról ír, miképpen készülnek a szlovák-osztrák-szlovén határ mentén élők a december 21-i schengeni csatlakozásra.

A határmenti településeken ugyanis a szomszéd országbeli bolt, mozi, vagy akár iskola is közelebb lehet, mint a legközelebbi hazai, így a hétköznapi élet feltételei is változnak a határok teljes megszűnésével.

A lap riportja szerint van, ahol közönyösen, van, ahol örömmel várják a nyitást, de olyan település is van, ahol az már előnyöket is hozott.

A schengeni csatlakozás a három határszakaszon dolgozó határőrök számára a búcsú ideje lesz: Rédicsen búcsúbulin köszönnek el hivatásuktól.

Ötpárti egyztetés lehet a kettős állampolgárság ügyében

A Magyar Nemzet Szili Katalinnak készített egész oldalas interjút. Az Országgyűlés szocialista elnöke a lapnak többek között elmondta: a schengeni határnyitás után a kárpátaljai, romániai és szerbiai magyarok számára a kishatárforgalmat zökkenőmentessé kell tenni.

A házelnök a vajdasági magyarok kettős állampolgárságának lehetőségét sem tartja kizártnak, amennyiben erről a magyarországi politikai elit megegyezésre jut. A kérdésről szerinte jövő tavasszal lehet ötpárti egyeztetést kezdeményezni.

Szili Katalin azokról a bírálatokról, amelyek saját pártjából érik, azt mondta a lapnak: a méltatlanságokat, ízléstelenségeket is el kell tudni viselni egy politikusnak, másrészt a támadások motivációi olyan világosak, hogy különösebb fejtörést nem kell rájuk pazarolni. A támadásokkal azoknak kell elszámolniuk, akik szerint az általa képviselt hangra a baloldalnak nincs szüksége.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×