eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Hárommilliárd forintos pénzmosási ügyben nyomoznak

Hárommilliárd forintot megmozgató pénzmosási ügyben nyomoz a Nemzeti Nyomozó Iroda. Az ügyben már negyvenöt gyanúsított van, köztük ügyvédek és hajléktalanok is. Horváczy Emese szóvivő szerint nagyon jól szervezett hálózatról van szó, így a nyomozás még sokáig eltarthat.

Egy pénzintézet bejelentése alapján tavaly szeptemberben indított eljárást a Nemzeti Nyomozó Iroda Sz. István és társai ellen pénzmosás bűntettének, illetve más bűncselekmények elkövetésének megalapozott gyanúja miatt - mondta az InfoRádiónak a szervezet szóvivője.

Horváczy Emese közölte: a nyomozás során összesen 150 cég került az NNI munkatársainak látókörébe, ezek közül eddig ötvenet ellenőriztek. Kiderült, hogy a már megvizsgált cégek számláiról 2005 januárja és 2006 szeptembere között hárommilliárd forint értékben vettek fel készpénzt.

Az NNI szóvivője elmondta: már most látszik, hogy azoknak a cégeknek is jelentős mennyiségű készpénz folyt át a számláin, amelyek vizsgálatával még nem végeztek.

Az ötven cég ellenőrzése során eddig 45 gyanúsítottat hallgattak ki, közülük négy ügyvéd, egy pedig ügyvédjelölt: a számlagyár működését négy ügyvédi iroda segítette - tette hozzá Horváczy Emese.

A pénzmosási ügyben Sz. István és két segítője hajléktalanokat, lecsúszott munkanélkülieket, külföldieket szervezett be, és az ő nevükre alapították a fiktív gazdasági társaságokat a négy ügyvédi iroda munkatársainak segítségével - magyarázta a Nemzeti Nyomozó Iroda szóvivője.

Horváczy Emese elmondta: a gyanúsítottak és a beszervezettek is szabadlábon vannak, utóbbiak ellen közokirathamisítás miatt folyik eljárás.

Ebben az esetben a gyanúsítottak jól szervezett hálózatot építettek ki, az utalások útját is úgy szervezték meg, hogy minél nehezebben lehessen felderíteni, hogy honnan ered a pénz és ki veszi fel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×