Hárommilliárd forintos pénzmosási ügyben nyomoznak

InfoRádió / MTI
2007. november 23. 08:07
Hárommilliárd forintot megmozgató pénzmosási ügyben nyomoz a Nemzeti Nyomozó Iroda. Az ügyben már negyvenöt gyanúsított van, köztük ügyvédek és hajléktalanok is. Horváczy Emese szóvivő szerint nagyon jól szervezett hálózatról van szó, így a nyomozás még sokáig eltarthat.

Egy pénzintézet bejelentése alapján tavaly szeptemberben indított eljárást a Nemzeti Nyomozó Iroda Sz. István és társai ellen pénzmosás bűntettének, illetve más bűncselekmények elkövetésének megalapozott gyanúja miatt - mondta az InfoRádiónak a szervezet szóvivője.

Horváczy Emese közölte: a nyomozás során összesen 150 cég került az NNI munkatársainak látókörébe, ezek közül eddig ötvenet ellenőriztek. Kiderült, hogy a már megvizsgált cégek számláiról 2005 januárja és 2006 szeptembere között hárommilliárd forint értékben vettek fel készpénzt.

Az NNI szóvivője elmondta: már most látszik, hogy azoknak a cégeknek is jelentős mennyiségű készpénz folyt át a számláin, amelyek vizsgálatával még nem végeztek.

Az ötven cég ellenőrzése során eddig 45 gyanúsítottat hallgattak ki, közülük négy ügyvéd, egy pedig ügyvédjelölt: a számlagyár működését négy ügyvédi iroda segítette - tette hozzá Horváczy Emese.

A pénzmosási ügyben Sz. István és két segítője hajléktalanokat, lecsúszott munkanélkülieket, külföldieket szervezett be, és az ő nevükre alapították a fiktív gazdasági társaságokat a négy ügyvédi iroda munkatársainak segítségével - magyarázta a Nemzeti Nyomozó Iroda szóvivője.

Horváczy Emese elmondta: a gyanúsítottak és a beszervezettek is szabadlábon vannak, utóbbiak ellen közokirathamisítás miatt folyik eljárás.

Ebben az esetben a gyanúsítottak jól szervezett hálózatot építettek ki, az utalások útját is úgy szervezték meg, hogy minél nehezebben lehessen felderíteni, hogy honnan ered a pénz és ki veszi fel.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást