Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Elszámolt útfelújítások: 500 milliós támogatást kell Budapestnek visszafizetnie

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egy most elkészült, a főváros által megrendelt mérési felülvizsgálat alapján is arra jutottak szakértők, hogy Budapestnek mintegy 500 millió forintos kormányzati támogatást vissza kellene fizetni a 2006-os útfelújítások kapcsán. A főváros ugyanis nem mindig a támogatási szerződés szerint használta fel az állami forintokat.

Összességében 96 százaléknál nagyobb arányban teljesültek a vitatott 2006-os fővárosi útfelújítások, egyenként nézve viszont mintegy 30 útszakasz esetében vissza kellene fizetni a rekonstrukcióra kapott állami támogatást - erre lehet következtetni abból a szakértői anyagból, ami az InfoRádió birtokába került.

A jogszabály szerint, ha a felújított útszakasz több mint 5 százalékkal rövidebb az államnak elszámolt úthossznál, akkor a támogatottnak vissza kell téríteni a kapott támogatást. A főváros esetében a támogatás a felújítás költségének a felét tette ki.

Az ügy akkor pattant ki, amikor a Közép-Magyarországi Regionális Fejlesztési Tanács ellenőrző szervezete, a Pro Régió Ügynökség lemérte azt a 129 útszakaszt, amelyek felújítására a főváros támogatást igényelt, és több esetben jóval rövidebb szakaszokat mért a szerződésben feltüntetett hossznál.

"A pénz az aszfaltban van"

A fővárosi önkormányzat erre azzal érvelt: elképzelhető, hogy egyes útszakaszokból kevesebbet újítottak fel, mint amekkora szakaszra a pénzt igényelték, ám más esetekben többet. Azaz a pénz az aszfaltban van - nyilatkozta korábban az üggyel kapcsolatban Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes.

A főváros az ügynökség mérési technikáját is kifogásolta, ezért két kontrollmérést is megrendelt, az egyiket egy igazságügyi szakértőtől, a másikat a műszaki egyetemtől. Az egyetem vizsgálata december 3-ra készül el, ám a másik vizsgálat befejeződött.

Az InfoRádió birtokába jutott jelentés szerint az érintett 129 útszakasz összességében egy méterrel hosszabb, mint a régiónak elszámolt úthossz. Az InfoRádió azonban felfedezett egy számolási hibát (a Máriaremeti utat és a Péterhegyi utat csak a saját mérésbe számolta bele a szakértő), így több mint három kilométer hiányzik az egyik oszlopból. Azonban az összes útszakaszra ezt a három kilométer hiányt beszámítva is 96,5 százalékos teljesítési arány jön ki, ami megegyezik a főváros által korábban hangoztatott aránnyal.

29 vitatott útszakasz

Csakhogy egyenként nézve a beruházásokat, 29 olyan útszakasz van, ahol az államnak elszámolt és a most mért hosszúság 5 százaléknál nagyobb eltérést mutat. Az InfoRádió úgy tudja, hogy ha ezekben az esetekben vissza kellene fizetni a támogatást, akkor az mintegy 500 millió forintra rúgna.

Az ügyben a Közép-Magyarországi Regionális Fejlesztési Tanács december közepén dönt. Szakértők szerint két változat lehetséges: a tanács politikai alapon méltányolja a főváros érvét, hogy összességében kijött az utak hossza, a másik esetben viszont ragaszkodik a törvény betűjéhez, és a mintegy 30 útszakasz esetében visszakéri a támogatást.

György István, a fővárosi önkormányzat pénzügyi ellenőrző bizottságának fideszes elnöke szerint jogi nonszensz lenne, ha a tanács eltérne a jogszabálytól, és kivételezne a fővárossal. Kocsárd példáját említette, ahol hasonló esetben visszavonták a támogatást, kizárták a települést a támogatásból három évre, és büntetőfeljelentést tettek a polgármester ellen. A polgármester végül ügyészi megrovást kapott.

Hanganyag: Tenczer Gábor