Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Eljött az elektromos buborékfújó szezonja

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Elektromos buborékfújó, ujjpihentető krumplihámozó, ventillátoros sapka - íme néhány a Hulladék Munkaszövetség által összegyűjtött felesleges, ám környezetszennyező áruk közül, amelyek nagy mennyiségben szerezhetők be a boltokban.

Karácsony előtt az ember hajlamos sok felesleges dolgot összevásárolni. A Hulladék Munkaszövetség összegyűjtött párat azon termékek közül, amelyek kapcsán már az is nehezen magyarázható, hogy miért gyártották azokat.

Ilyen az elektromos buborékfújó, az elektromos ceruzahegyező, a ventillátoros sapka, a motoros nyalóka, az elemes krumplihámozó, a Batman díszítésű müzlistál vagy a kanálban végződő szívószál.
A munkaszövetség munkatársa számára a legdühítőbbek az elemmel működő konyhai eszközök, például az elektromos krumplihámozó, amelyeknek szerintük nem sok haszna van, de ha mégis ezzel pucolnánk meg egy zöldséget, akkor azzal igen sok elemet használnák el, ami pedig veszélyes hulladék.

Gadó György Pál hozzátette: bár az Európai Unió is elsősorban a felesleges és környezetszennyező termékek - például a mérhetetlen mennyiségű csomagolóanyag - gyártása ellen van, a gyakorlatban azonban ennek hatásai nem érzékelhetők.

Valójában a föld erőforrásait: a vizet és a nyersanyagokat rohamtempóban alakítjuk át szemétté - tette hozzá.

Gadó György Pál elmondta azt is: a felmérések szerint a vásárlók minden decemberben az előző évinél többet költenek karácsonyi ajándékokra és ételekre, 2006-ban már a többi hónaphoz képest egynegyeddel többet. Szerinte azonban ezek a vásárlások sok esetben feleslegesek.

Hanganyag: Torda Júlia