eur:
395.06
usd:
370.8
bux:
65151.91
2024. április 19. péntek Emma

"Borzalmas dolgokat látott, lefejezéseket is" - nézze meg!

Először állítják ki Nagy-Britanniában egy második világháborús veterán rajzait, amelyet főként az angliai légi csata, majd japán hadifogsága idején készített.

Fred Goodwin a háború kezdetétől vadászgépek földi kiszolgálásával foglalkozott, az angliai légi csata idején a 605. vadászszázad pilótáit segítette a német légierővel vívott harcukban.

A távol-keleti háború kitörése után Szingapúrba küldték, a város eleste után ő is japán hadifogságba került, ahol elmondhatatlan borzalmak szemtanúja lett.

A férfi a háború alatt végig rajzokat és festményeket készített, mindig éppen olyan anyagokkal, amelyekhez hozzájutott. A szingapúri hadifogolytáborban például vízfestékkel, amelyet cserealapon az őröktől szerzett.

Amikor átszállították a Japánhoz tartozó Hokkaido szigetére, szigorúbb őrizet alá került, de így is megörökítette a bányákat, amelyekben dolgoznia kellett.

Rajzain fennmaradtak a Japánba vezető hajóút borzalmai is, a körülmények miatt ugyanis mintegy ötven bajtársa halt meg, holttestüket egyszerűen a tengerbe hajították.

A rajzokat a férfi családján kívül nem mutatta meg senkinek. Fred Goodwin 83 éves korában, 2001-ben hunyt el. A kiállítás a Devon grófságban lévő Buckfast kolostorban tekinthetők meg. (Néhány rajzot megnézhet a Daily Telegraph honlapján, a galéria a képre kattintva nyílik meg.)

A krónikás

Fred Goodwin fia, Bob az apjáról felidézte, hogy a háború előtt körbekerékpározta Európa több országát, Németországban látta a légierő, a Luftwaffe egységeit, ezért hazatérve úgy döntött, hogy csatlakozik a Királyi Légierőhöz (RAF).

1940-ben a RAF 605. vadászszázadának Hawker Hurricane típusú vadászgépeinek szervizelését végezte. 1942 februárjában hajóra szállt, de végül is nem Máltára küldték, hanem Szingapúrba, ahol a hajón odaszállított Hurricane-ek összeszerelésével foglalatoskodott.

Az odaúton lerajzolta az Exeter brit cirkálót, amely néhány héttel később, a Jáva-tengeri csatában elsüllyedt.

A japán vadászgépek Szingapúr felett azonban 10:1 arányú létszámfölényben voltak a britekkel szemben, ráadásul utóbbiak vadászrepülőit a szükséges trópusi helyett sivatagi kiegészítő felszereléssel látták el.

"A japán fogolytáborban borzalmas dolgokat látott, egyebek mellett lefejezéseket is, de szinte soha nem beszélt erről, soha nem mondott semmi rosszat a japánokról" - tette hozzá Bob Goodwin.

Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×