eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Szakértő: "A népszavazás egyszerűen alkalmatlan eszköz"

Az Európai Unió legutóbbi bővítésével kapcsolatos ellenszenv oka a tájékozatlanság - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Fóris György újságíró. A BruxInfo ügyvezető igazgatója szerint a régi tagállamok vezetői nem mondták el polgáraiknak, hogy az újak felvétele milyen előnyökkel és hátrányokkal jár.

A bővítés megítélése régóta rossz. Riasztó, ötven százalék alatti támogatottságot mutattak ki a statisztikák - mondta a BruxInfo ügyvezető igazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában.

Fóris György közölte: a kormányok a bővítés előnyeit és hátrányait soha nem magyarázták el.

Ezért van az, hogy a régi tagállamok lakói a bővítést rájuk kényszerítettnek érzik - jelentette ki.

A BruxInfo szakértője szerint az Európai Unió azt szeretné, ha minél kevesebb tagállamban tartanának referendumot az októberben elfogadott uniós reformszerződésről.

Az európai nemzetközi szerződések megítélésére a népszavazás egyszerűen alkalmatlan eszköz - tette hozzá.

Fóris György elmondta, hogy a több száz oldalas, évek alatt kidolgozott szövegekről az emberek a tartalmuk ismerete nélkül szavaznak.

Ezeken a referendumokon az emberek ráadásul mindig belpolitikai szempontok szerint voksolnak, vagy a népszavazást kiíró kormány mellett vagy az ellen - tette hozzá.

A szakértő szerint a népszavazás azért sem alkalmas eszköz, mert nem jár következményekkel.

Fóris György szerint a referendum nem is demokratikus ebben a kérdésben, mert például 150 ezer máltai leszavazhat egy 490 millió más uniós polgár által képviselt projektet is.

Hanganyag: Mong Attila

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×