Szakértő: "A népszavazás egyszerűen alkalmatlan eszköz"

Infostart
2007. november 22. 06:42
Az Európai Unió legutóbbi bővítésével kapcsolatos ellenszenv oka a tájékozatlanság - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Fóris György újságíró. A BruxInfo ügyvezető igazgatója szerint a régi tagállamok vezetői nem mondták el polgáraiknak, hogy az újak felvétele milyen előnyökkel és hátrányokkal jár.

A bővítés megítélése régóta rossz. Riasztó, ötven százalék alatti támogatottságot mutattak ki a statisztikák - mondta a BruxInfo ügyvezető igazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában.

Fóris György közölte: a kormányok a bővítés előnyeit és hátrányait soha nem magyarázták el.

Ezért van az, hogy a régi tagállamok lakói a bővítést rájuk kényszerítettnek érzik - jelentette ki.

A BruxInfo szakértője szerint az Európai Unió azt szeretné, ha minél kevesebb tagállamban tartanának referendumot az októberben elfogadott uniós reformszerződésről.

Az európai nemzetközi szerződések megítélésére a népszavazás egyszerűen alkalmatlan eszköz - tette hozzá.

Fóris György elmondta, hogy a több száz oldalas, évek alatt kidolgozott szövegekről az emberek a tartalmuk ismerete nélkül szavaznak.

Ezeken a referendumokon az emberek ráadásul mindig belpolitikai szempontok szerint voksolnak, vagy a népszavazást kiíró kormány mellett vagy az ellen - tette hozzá.

A szakértő szerint a népszavazás azért sem alkalmas eszköz, mert nem jár következményekkel.

Fóris György szerint a referendum nem is demokratikus ebben a kérdésben, mert például 150 ezer máltai leszavazhat egy 490 millió más uniós polgár által képviselt projektet is.

Hanganyag: Mong Attila


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Aréna 1.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Aréna 2.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást