eur:
392.84
usd:
366.15
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

SZDSZ: a Fidesz áll a sztrájkok mögött

Az Szabad Demokraták Szövetsége szerint egyértelmű, hogy a Fidesz ott áll a sztrájkok mögött. A kisebbik kormánypárt ügyvivője, Horn Gábor politikai indíttatásúnak tartja a demonstrációkat.

Horn Gábor szerint egyértelmű, hogy a Fidesz ott van a demonstráció mögött, és ezt nem is tagadják az ellenzéki képviselők.

A szabad demokrata politikus elmondta: Kontur Pál, a nagyobbik ellenzéki párt munkástagozatának elnöke elismerte, hogy ő is küldött üzeneteket, amelyekben a demonstrációban való részvételre kért másokat.

Horn Gábor emlékeztetett: a rendszerváltozás idején éppen a politika és az érdekképviseletek szétválasztása volt a céljuk a Független Szakszervezeti Szövetség létrehozásával.

Kicsi volt és oktalan

Az SZDSZ ügyvivője szerint az is a demonstráció politikai okait igazolja, hogy a szárnyvonalakról tegnap megszületett a megegyezés, a vasutasok mégsem fújták le az akciót.

A politikus a sztrájk méretéről szólva elmondta: nem volt igazán nagy, mivel a hétezerből csupán háromezer-ötszáz vasutas, körülbelül száz iskola és egyetlen kórház csatlakozott ahhoz.

Az igazi nagy sztrájkokat meg lehet ismerni - utalt Horn Gábor a francia vagy a német példára.

A szabad demokraták ügyvivője oktalannak tartja a sztrájkfelhívás egészségügyi átalakításra vonatkozó részét is, mert a változások szerinte épp a munkavállalók érdekeit szolgálják.

Jó lesz

Az egészségügyi miniszter itt megismételte: szolidáris, jobb ellátást nyújtó, garanciákkal védett rendszer alakul, amelyben eltűnnek a területi és egyéb egyenlőtlenségek.

Horváth Ágnes hozzátette: az egészségügyi törvényjavaslathoz érkezett módosító indítványokat egyelőre nem tudták áttanulmányozni.

Tóth Károly szocialista képviselőnek a vizitdíj eltörlését javasló indítványát Horn Gábor "kalandorakciónak" nevezte, amelynek politikai, nem pedig szakmai okai vannak.

Az SZDSZ ezt nem fogja megszavazni, nemcsak azért, mert a vizitdíj sok, mérhetően pozitív hatással járt, hanem azért sem, mert legalább 25-30 milliárd forintnyi bevételtől fosztaná meg az ágazatot - hangsúlyozták a szabad demokrata politikusok.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×