eur:
393.75
usd:
364.67
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Padlón a koalíció - a nap legfontosabb hírei

Az egészségbiztosítás privatizációját tartalmazó törvénytervezet visszavonását követelték a Liga Szakszervezetek által szervezett Kossuth téri demonstráció résztvevői. Gaskó István, az érdekképviselet elnöke azt mondta: a rendszer magánosításával még jobban kettészakadna a társadalom, ezért nem lehet hagyni, hogy a nemzeti kockázatközösséget felszámolják.

A megmozdulást, amelyet 136 érdekképviselet és civil szervezet támogatott, az egészségbiztosítási rendszer átalakítása és a nyugdíjreform elleni tiltakozásul szervezte a Liga Szakszervezetek.

A demonstráció után a Kossuth térről rendőrök szorították ki az engedély nélkül ott tüntetőket.

Délelőtt az egészségügyi és a nyugdíjreform mellett a vasúti szárnyvonalak tervezett megszüntetése ellen is tiltakoztak hatórás sztrájkkal a vasutasok.

Az akcióban a szakszervezetek szerint 95, a minisztérium adatai alapján 35 százalékos volt a részvétel.

A munkabeszüntetéshez a Vasi és a Körös Volán mellett energiaipari és légügyi dolgozók, valamint pedagógusok is csatlakoztak, és a dolgozók fele nem vette fel a munkát Veszprémben, a Csolnoky Ferenc Megyei Kórházban.

Budai Bernadett kormányszóvivő azt mondta: a Liga Szakszervezetek még saját tagságát sem tudta teljes mértékben mozgósítani, hiszen a sztrájkban kevesebb mint 10 ezer dolgozó vett részt.

Padlón a koalíció

A Medián legfrissebb felmérése szerint a Fidesznek 64, az MSZP-nek 26 százalékos a támogatottsága a választani tudó biztos szavazók között.

A HVG című hetilap megbízásából készült közvélemény-kutatás alapján az ellenzéki szimpatizánsok sokkal elkötelezettebbek is: 66 százalékuk adná le biztosan voksát, míg a szocialisták támogatóinak 56 százaléka mondta, hogy biztosan elmenne szavazni.

A felmérés szerint a kisebb pártok támogatottsága nem változott; az MDF-re és az SZDSZ-re egyaránt a választani tudó biztos szavazók 4 százaléka adná voksát.

A politikusok népszerűségi listáját továbbra is Sólyom László államfő vezeti, közvetlenül utána három fideszes politikus, Kósa Lajos és Pokorni Zoltán alelnök, valamint Orbán Viktor, az ellenzéki párt elnöke következik, majd Dávid Ibolya, az MDF és Szili Katalin, az Országgyűlés szocialista elnöke.

Emelkedik a gáz ára

Öt százalék körüli mértékben emelkedhet januárban a gáz ára Magyarországon - közölte a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium szakállamtitkára.

Felsmann Balázs az InfoRádióban elmondta: elképzelhető, hogy az orosz import gáz jelentősen drágább lesz jövőre a kőolaj világpiaci árának idei emelkedése miatt, ezt a hatást azonban ellensúlyozza, hogy a dollár az utóbbi egy évben jelentősen vesztett értékéből az euróval és a forinttal szemben.

Az orosz Gazprom elnöke korábban a moszkvai Times-ban úgy fogalmazott: a jelenlegi, átlagosan 250 dollárról 300-400 dollárra emelkedik a földgáz ezer köbméterenkénti ára 2008-ban.

Alekszander Medvegyev arra figyelmeztette az Európai Uniót, hogy ne liberalizálja a gázpiacot, mert az azonnali, legalább 50 százalékos áremelkedést jelentene.Büntetés a lapterjesztési kartell miatt

Versenykorlátozó megállapodás miatt 468-468 millió forintra bírságolta a Magyar Posta Zrt.-t és a Magyar Lapterjesztő Zrt.-t a Gazdasági Versenyhivatal.

A szervezet szóvivője az InfoRádióban elmondta: a vizsgálat szerint a két társaság megegyezett arról, hogy nem támadja egymás piacait.

Mihálovits András hozzátette: a bírság összegének meghatározásakor a versenyhivatal figyelembe vette, hogy a két társaság saját piacán monopol helyzetben van, megállapodásuk a verseny kizárását célozta, több évig tartott és annak tényleges piaci hatása is volt.

Az ügyben érintett két társaság egyaránt azt közölte: megalapozatlannak tartja a döntést, és jogorvoslatért bírósághoz fordul.

Széchenyi-kártya külföldön is

A Széchenyi vállalkozói hitelkártya külföldi bevezetésére készül a KA-VOSZ Zrt.

Krisán László, a Széchenyi-kártyát működtető cég vezérigazgatója abból az alkalomból beszélt erről Brüsszelben, hogy az Európai Vállalkozási Díj zsűrije az idei év 13 legjobb üzleti projekt közé választotta a Széchenyi-kártya konstrukciót.

Magyar sorkötelesekre vadásznak

Nyugat-Bácskában több tucat, a katonai szolgálatát már korábban letöltő magyar férfi kapott katonai behívót - közölte a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke.

Pásztor István elmondta: a behívó szerint a hadköteles értesítetteknek - akiknek többsége Zsomborban és környékén lakik - december 3-án meg kell jelenniük a körzeti katonai parancsnokságon, hogy átvegyék háborús beosztásukat.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×