Így emelték ki a Dunából a II. világháborús bombákat - galéria

Infostart
2007. november 21. 16:43
Kiemelték a honvédség tűzszerészei azt az öt, egyenként 500 kilogrammos bombát, amelyet a budapesti Északi vasúti összekötő hídnál találtak. Az öt bomba közül egyben találtak gyújtószerkezetet, azt a helyszínen kiszerelték. A bombákat feltehetően a II. világháború idején, a német csapatok helyezték el a híd pilléreinél.

Az Északi összekötő vasúti híd egyik pillér mellől négy, a másik mellől egy 500 kilogrammos, amerikai gyártású repeszromboló bombát kellett kiemelniük a tűzszerészeknek - mondta az InfoRádiónak Horváth Tibor mérnök alezredes.

A szakértő közölte: a külön elhelyezett bombában gyújtószerkezetet is találtak, a robbanóeszközt kiemelték, majd hatástalanították és elszállították.

A bombákat először tűzszerész búvár vizsgálja meg. Amennyiben véleménye szerint a robbanószerrel a kiemeléskor nem lehet probléma, a robbanószert a felszínre hozzák, ezután szerelik ki belőle a gyújtószerkezetet - magyarázta a folyamatot Horváth Tibor.

A mérnök alezredes hozzáfűzte: a bombákat egy központi gyűjtőhelyre szállítják, később pedig megsemmisítik.

A szakértő elmondta: a bombák valószínűleg a II. világháború idején kerültek a pillérekhez, lehetséges, hogy a visszavonuló német csapatok aknázták így alá a hidat.

Horváth Tibor közölte: naponta akár tíz bejelentés is érkezik arról, hogy II. világháborús robbanóeszközöket találtnak építkezésekkor, földmunkák során.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást