eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Gaskó: a tervek szerint az egész országban állnak a vonatok

A tervek szerint tart reggel 6 óra óta tart a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete és a Vasutasok Szakszervezete délig meghirdetett országos munkabeszüntetése - mondta el az InfoRádióban Gaskó István, a VDSZSZ elnöke. A szárnyvonalak bezárása, a menetrend szukítése, és az ezzel járó munkahelyek megszunése ellen tiltakoznak.

Gaskó István, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének elnöke az InfoRádiónak elmondta: a tervek szerint zajlik a sztrájk, a vonatok országszerte állnak.

Azt pontosan nem tudta megmondani, hányan vesznek részt a munkabeszüntetésben, de úgy vélekedett, hogy több tízezren nem vették fel a munkát.

Gaskó a MÁV-ot hibáztatta amiatt, hogy nem sikerült megállapodni az elégséges szolgáltatást mértékéről. Szerinte a MÁV nem gondolta komolyan a megállapodást, mint fogalmazott, a cég azt tekintette volna "elégséges szolgáltatásnak", ha minden vonat közlekedik.

A szakszervezeti vezető elmondta azt is, hogy 12 óra után a munkavállalók mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy a lehető leghamarabb normalizálódjon a helyzet.

Aki teheti, ne utazzon

A MÁV szóvivője azt tanácsolja az utasoknak, ha tehetik ma ne szálljanak vonatra, mert bizonytalan, hogy a kocsik mely állomások között közlekednek.

Sigulinszky Tibor az Inforádióban hozzátette: 12 óra után újraindítják a járatokat, de csak csütörtök üzemkezdetre állhat helyre a menetrendszerinti közlekedés.

1300 vonatot érint


Kavalecz Imre, a vasúttársaság sajtófőnöke elmondta: az akció mintegy 1.300 személyszállító vonatot érint, és a tehervonatok sem közlekednek.

Hozzátette: a sztrájk előtt elindult vonatok még bemennek a következő állomásra, a nemzetközi vonatok a belföldi határon várakoznak. Szólt arról is, hogy legkorábban csütörtökön üzemkezdetre állhat helyre a menetrend szerinti közlekedés.

A Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút vonalain 6 és 8 óra között nem járnak a szerelvények. A társaság a figyelmeztető sztrájk idején egy-egy vonatpótló autóbuszt indít Sopronból Győrbe, Szombathelyre és Szentgotthárdra.

"A VDSZSZ semmilyen változást nem tud elképzelni"

A közlekedési tárca államtitkára szerint a sztrájkot hirdető szakszervezetek egyszerűen nem akartak megállapodni. Garamhegyi Ábel az InfoRádióban azt mondta: emiatt az elégséges szolgáltatásról sem született megegyezés.

"A VDSZSZ senkivel sem tud megállapodni. Javítani kellene a megegyezési készségükön" - mondta az államtitkár, hozzátéve: a vasúti szárnyvonalak átszervezése nem újdonság, már a 2002-es vasúti törvényben is szerepelt. A VDSZSZ azonban szavai szerint semmilyen változást nem tud elképzelni.

A tárca az elmúlt időszakban a kérdésről folyamatosan tárgyalt a szakértőkkel, az önkormányzatokkal és a szakszervezetekkel is, ez utóbbiakkal azonban eddig eredménytelenül.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×