Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Álom maradhat a kormányzati negyed

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Százmilliárdos közúti fejlesztésekhez köti a közlekedési hatóság a kormányzati negyed építési engedélyét, de a szükséges többletpénz nincs meg sem az állam, sem a főváros költségvetésében - írja a Magyar Nemzet. A lap szerint sokan értetlenül fogadták a hírt, hogy a Fővárosi Közgyűlés városfejlesztési és városképvédelmi bizottsága a múlt héten nem fogadta el a kormányzati negyedre vonatkozó fővárosi szabályozási keretterv (FSZKT) módosítását. A határozathoz az ellenzéki mellett kormánypárti elutasító szavazatok is kellettek.

"A kormánypárti képviselők viselkedése érthetővé válik, ha tudjuk, amit ők tudtak: a Nemzeti Közlekedési Hatóság október 24-én kelt, úgynevezett végleges véleményében hosszú listát közölt a kormányzati negyed (K4) építési engedélyéhez a Nyugati pályaudvar környékén a hatóság által szükségesnek tartott közlekedési fejlesztésekről" - írja a lap.

A megkérdezettek fele tartja a sztrájkokat az elmúlt hetek legfontosabb közéleti, politikai eseményének - derült ki a Medián által készített felmérésből. A Népszabadság írása szerint az egészségbiztosítási pénztárakról folyó vita jelentősen lemaradva csak második lett a rangsorban, holtversenyben Kovács Ágnes doppingügyével. Szinte mindenki hallott a készülő sztrájkokról, közülük a legtöbben a vasutasok, a BKV-sok és a pedagógusok szervezkedéséről értesültek, míg az egészségügyi, áramipari vagy a Liga szakszervezet sztrájkja kevéssé tudta magára vonni az emberek figyelmét.

Az Index.hu-n olvasható, hogy a normál rend szerint decemberben sok tízmilliárd forint többletnek kellene a költségvetésben képződnie, ehelyett 112 milliárdos hiány lehet. Ha semmi rendkívüli dolog nem történik, az év utolsó hónapjában több bevételnek kell befolynia a büdzsébe, mint amennyi a kiadás. Idén pedig azért lesz negatív a szaldó, mert a tárcák gyorsan elkölthetnek 156 milliárd forintnyi maradványpénzt, és ennek zöme éppen decemberre esik.

A Világgazdaság számol be arról, hogy a magyarországi cégek jövőre nominálisan 6,5, tehát reálszinten várhatóan 2,7 százalékos átlagos béremelést terveznek - derül ki a Towers Perrin tanácsadó cég felméréséből, amely a világ több mint félszáz országában összesen mintegy 2000 nagy és közepes cég terveit összegzi. A felmérésében figyelemre méltó, hogy míg egyes nyugat-európai országokban a szellemi területeken lehet nagyobb arányú emelkedésre számítani, addig térségünkben inkább a termelésben dolgozók pozíciói javulhatnak.

Hanganyag: Rezsek Gyõzõ