Inforádió

Meghallgatom Élő adás

468 milliós GVH-bírság a Magyar Postának és a Magyar Lapterjesztő Zrt.-nek

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Versenykorlátozó megállapodást kötött a Magyar Posta Zrt. és a Magyar Lapterjesztő Zrt. a Gazdasági Versenyhivatal vizsgálata szerint. A versenytanács ezért egyenként 468 millió forint bírságot szabott ki a kartellezőkre.

A lapterjesztésben erős pozíciókkal rendelkező két vállalkozás, a Magyar Posta Zrt. és a Magyar Lapterjesztő Zrt. felosztotta egymás között a piacot, és kiküszöbölte a versenyt - mondta az InfoRádiónak a Gazdasági Versenyhivatal szóvivője.

Mihálovits András közölte: az egyezség szerint a kiskereskedelmi lapterjesztőkhöz kizárólag a Magyar Lapterjesztő Zrt., míg az előfizetőkhöz csak a Magyar Posta Zrt. juttathatta el a sajtótermékeket.

A GVH szóvivője hozzátette: az együttműködés kiépítése 1998-ban kezdődött, a gyanú szerint a megállapodás 2001 szeptembere és decembere között született. A kartell egészen 2007 elejéig működött.

"A kartellezés a legsúlyosabb versenyjogsértés, ezért a viszonylag súlyos bírság" - mondta Mihálovits András.

A két cégre egyenként 468 millió forintos bírságot szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal.

A szóvivő hozzáfűzte: több olyan információ is a tudomásukra jutott a vizsgálat során, amelyekből nyilvánvalóvá vált, hogy komoly összegű büntetést kell kiszabniuk.

"Egy durva versenykorlátozásról volt szó, amely több évig működött, és annak tényleges piaci hatása is volt" - közölte Mihálovits András.

A GVH szóvivője elmondta, súlyosító körülmény volt, hogy, mivel a két szolgáltató amúgy is csaknem monopolhelyzetben volt a saját területén, tisztában kellett lenniük azzal: amennyiben összefognak, akkor korlátozzák a versenyt.

Hanganyag: Gál Ildikó