Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Sztrájk után és sztrájk előtt - a nap legfontosabb hírei

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Sikeresnek tartja a BKV két érdekképviselete által meghirdetett kedd hajnali, kétórás, részleges figyelmeztető sztrájkot a Budapesti Közlekedési Szakszervezet vezetője. Szerdán mintegy húsz szervezet tiltakozik munkabeszüntetéssel a kormány egészségügyi és nyugdíjreformja ellen. A szervezők a szerda esti Kossuth téri tüntetésre mintegy 50 ezer embert várnak.

Az új vasúti menetrendben is megrendeli a közszolgáltatást a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium az alacsony kihasználtságúnak ítélt 38 mellékvonalon - közölte a tárca államtitkára a szakszervezetekkel tartott egyeztetés után. Garamhegyi Ábel hozzátette: az érintett 286 önkormányzat közül eddig 75 adott kedvező választ a további működtetésre. Hangsúlyozta: 12 mellékvonal esetében párhuzamosan elindítják a vasúti járatok kiváltására szánt helyközi autóbuszokat. Közben a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete és a Vasutasok Szakszervezete is azt jelezte: szerdán 6 és 12 óra között megtartja a sztrájkot a mellékvonalak tervezett bezárása elleni tiltakozásul. Közlésük szerint a tárca által nyújtott megoldás nem jelent hosszú távú garanciát a mellékvonalak sorsának megnyugtató rendezésére.

Mintegy húsz szervezet tiltakozik szerdán munkabeszüntetéssel a kormány egészségügyi és nyugdíjreformja ellen. A Liga Szakszervezetek által meghirdetett sztrájkokat az érdekképviselet elnöke szerint összesen 136 civil, illetve szakszervezet támogatja. Gaskó István úgy fogalmazott: miután a kormánnyal folytatott tárgyalások nem jártak sikerrel, nem mondanak le a tiltakozó akciókról. Az érdekképviseleti vezető megismételte: továbbra sem tartják elfogadhatónak, hogy a kormány ragaszkodik a nyugdíjba vonulóknak 8 százalékos veszteséget okozó nyugdíjszámítási rendszerhez, és nem hajlandó visszavonni az egészségbiztosítás ismertetett reformtervezetét. A szervezők a szerda esti Kossuth téri tüntetésre mintegy 50 ezer embert várnak.

Sikeresnek tartja a BKV két érdekképviselete által meghirdetett kedd hajnali, kétórás, részleges figyelmeztető sztrájkot a Budapesti Közlekedési Szakszervezet vezetője. Nemes Gábor az InfoRádióban elmondta: a cinkotai garázsnál 85-90, a kelenföldinél 60-65 százalékos volt a részvétel. Emlékeztetett: az összesen 1800 dolgozót tömörítő autóbuszos szakszervezetek a tervezett járatritkítások, az újabb létszámleépítések és a munkakörülmények romlása ellen tiltakoztak. Regőczi Miklós, a BKV vezérigazgató-helyettese az InfoRádióban azt mondta: bírósághoz fordulnak a munkabeszüntetés miatt, az érdekképviseletektől pedig a követelések konkrét megfogalmazását kéri. A hajnali sztrájk mintegy 80 járatot érintett elsősorban Kelet-Pesten, valamint Közép- és Dél-Budán.

Megszüntetné januártól a vizit-, illetve a kórházi napidíjat a szocialista Tóth Károly. A kormánypárti politikus módosító indítványának indoklása szerint a több-pénztáras egészségbiztosítási rendszer bevezetésével okafogyottá válik az intézkedés. A Fidesz támogatja az elképzelést, de a szocialista frakció azt hangsúlyozta: nem közös álláspontról, hanem önálló képviselői indítványról van szó. Közben az Országgyűlésben folytatódott az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvényjavaslat általános vitája. A szocialista Keller László az mondta: az átalakítással tíz éves adósságot kell törleszteni. A fideszes Horváth Zsolt megismételte: a kormánykoalíció nem kért és nem kapott felhatalmazást a társadalomtól a biztosítási rendszer átalakítására.

A kormány mellett a cigány civil szervezetek felelőssége is, hogy sikeres legyen a nemzetközi Roma Integráció Évtizede Program magyarországi megvalósítása - erről Németh Erika, a Miniszterelnöki Hivatal Nemzeti és Etnikai Kisebbségi főosztályának vezetője beszélt egy, a témában rendezett budapesti tanácskozáson. A szakember hozzátette: óriási a felelőssége a cigány értelmiségnek és a cigány civil szervezeteknek abban, hogy a különböző testületekben olyan, a roma társadalomhoz tartozó személyeket javasoljanak, akik az adott terület szakértői.

2008 elejére 850-ről ezerre növelik a Vám- és Pénzügyőrségnél dolgozó nyomozók létszámát - mondta a szervezet országos parancsnoka. Nagy János közölte: ennek oka, hogy jövőre bővülnek feladataik, a környezetvédelmi termékdíjjal összefüggő adóhatósági feladatok ellátása mellett a pénzmosással kapcsolatos bűncselekményekben is nyomozhatnak.

Az audiovizuális kormánybiztos szerint a tervezettnél később, a parlament tavaszi ülésszakán születhet meg az úgynevezett tartalomszabályozásról szóló törvény; Sarkady Ildikó erről egy budapesti tanácskozáson beszélt. A kormánybiztos úgy fogalmazott: az országgyűlési határozat szerint a jogszabálynak még idén meg kellene születnie, de szükség van még pár hónapra a törvény megfelelő előkészítésére.

Nem vonult be a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézetbe a Mortimer néven ismertté vált Gy. Mihály. A közszolgálati televízió információi szerint a fiatalkorú férfinek ma reggel kellett volna megkezdenie az emberölés kísérlete miatt kiszabott három év 10 hónapos szabadságvesztését. Amennyiben az elítélt éjfélig nem vonul be a börtönbe, akkor körözést adnak ki ellene. A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának sajtóosztálya megerősítette a hírt. A Mortimer néven ismertté vált fiatalkorú Gy. Mihályt szeptember végén ítélte el jogerősen a Fővárosi Ítélőtábla, amiért 2005 májusában Budapesten egy buszon karddal leszúrt egy másik fiatalkorút, aki maradandó sérüléseket szenvedett.