eur:
395.7
usd:
372.07
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Sztrájk szerdán: hét éve nem volt ekkora megmozdulás

Hét éve nem volt olyan nagyszabású munkabeszüntetés, mint amilyenre most készülnek a szakszervezetek. Vannak ugyanakkor olyan érdekképviseletek, amelyek, bár a célokban és okokban egyetértenek, nem vesznek részt a demonstrációban, mivel különböző politikai szervezetek támogatják a megmozdulást.

Felelőtlenség lenne az érdekvédelmet pártérdekekhez kötni - jelentette ki az Autonóm Szakszervezeti Szövetség elnöke.

Borsik János ugyanakkor hangsúlyozta: annak ellenére, hogy az általa képviselt szakszervezet nem vesz részt a sztrájkban, minden tiltakozóval szolidárisak és egyetértenek a meghirdetett munkabeszüntetés okaiban a többi érdekképviselettel.

A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége és tagszervezetei szerint is a célokat veszélyeztető módon átpolitizálódott a szakszervezetek eredeti követelése, amelyek teljesítését ebben a helyzetben nem segítené, ha csatlakoznának a megmozduláshoz.

Támogatják

A szerdai demonstrációt a LIGA Szakszervezetek 82 tagja és 20 másik szervezet támogatja. A támogatók között megtalálható a Fidesz, a Jobbik, a MIÉP Vas megyei és Szombathelyi szervezete, valamint a Magyar Kommunista Munkáspárt neve is.

A Fidesz választmányi elnöke, Kövér László az InfoRádiónak adott vasárnapi nyilatkozatában támogatásáról biztosította a demonstrációt.

Kövér László hozzátette: a Fidesz ugyanazokért az érdekekért hirdette meg a népszavazást, amelyekért most a demonstrálók kiállnak. A párt szimpatizánsait arra kéri, hogy fejezzék ki egyetértésüket a sztrájkkal.

Megszólalt a sztrájk ügyében a Litvániában tartózkodó miniszterelnök is. Gyurcsány Ferenc kijelentette: a sztrájkolók érdeke is a politika távol maradása a demonstrációtól, mert ellenkező esetben nem tudható, hogy hatalmi harc folyik-e az országban, vagy fontos társadalmi-szociális kérdésekben fejezik ki a véleményüket az emberek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×