Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Sztrájk szerdán: hét éve nem volt ekkora megmozdulás

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Hét éve nem volt olyan nagyszabású munkabeszüntetés, mint amilyenre most készülnek a szakszervezetek. Vannak ugyanakkor olyan érdekképviseletek, amelyek, bár a célokban és okokban egyetértenek, nem vesznek részt a demonstrációban, mivel különböző politikai szervezetek támogatják a megmozdulást.

Felelőtlenség lenne az érdekvédelmet pártérdekekhez kötni - jelentette ki az Autonóm Szakszervezeti Szövetség elnöke.

Borsik János ugyanakkor hangsúlyozta: annak ellenére, hogy az általa képviselt szakszervezet nem vesz részt a sztrájkban, minden tiltakozóval szolidárisak és egyetértenek a meghirdetett munkabeszüntetés okaiban a többi érdekképviselettel.

A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége és tagszervezetei szerint is a célokat veszélyeztető módon átpolitizálódott a szakszervezetek eredeti követelése, amelyek teljesítését ebben a helyzetben nem segítené, ha csatlakoznának a megmozduláshoz.

Támogatják

A szerdai demonstrációt a LIGA Szakszervezetek 82 tagja és 20 másik szervezet támogatja. A támogatók között megtalálható a Fidesz, a Jobbik, a MIÉP Vas megyei és Szombathelyi szervezete, valamint a Magyar Kommunista Munkáspárt neve is.

A Fidesz választmányi elnöke, Kövér László az InfoRádiónak adott vasárnapi nyilatkozatában támogatásáról biztosította a demonstrációt.

Kövér László hozzátette: a Fidesz ugyanazokért az érdekekért hirdette meg a népszavazást, amelyekért most a demonstrálók kiállnak. A párt szimpatizánsait arra kéri, hogy fejezzék ki egyetértésüket a sztrájkkal.

Megszólalt a sztrájk ügyében a Litvániában tartózkodó miniszterelnök is. Gyurcsány Ferenc kijelentette: a sztrájkolók érdeke is a politika távol maradása a demonstrációtól, mert ellenkező esetben nem tudható, hogy hatalmi harc folyik-e az országban, vagy fontos társadalmi-szociális kérdésekben fejezik ki a véleményüket az emberek.