Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Saját maguk tüntetéséről tudósítottak az újságírók - nézze meg!

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Mintegy százötven újságíró, fotós és operatőr tiltakozott a Batthyány-örökmécsesnél az ellen, hogy egy be nem jelentett szombati budapesti tüntetésen két riportert is előállított a rendőrség. Az újságírók szerint, ha ez így folytatódik, veszélybe kerülhet a sajtószabadság.

A rendőrök már az újságírók előtt az előre be nem jelentett figyelemfelkeltő akció helyszínén, a Batthyány-örökmécsesnél voltak.

Mintegy százötven újságíró gyűlt itt össze, hogy egy úgynevezett flashmobbal, vagyis "villámcsődülettel" tiltakozzanak, amiért egy múlt heti, be nem jelentett budapesti tüntetésen két kollégájukat is előállította a rendőrség.

Rossz jel, ami történt

Az egyik szombaton előállított újságíró, Barcs Miklós, a HVG fotósa azt mondja: rossz jel, ami történt, mert ha ez így folytatódik, akkor akár a sajtószabadság is veszélybe kerülhet.

"Oroszosodásnak is lehet mondani. A rossz példa az Moszkvában van, ahol eltűnnek az újságírók. Mindenki tudja, hogy a hatalom tünteti el őket, és nincs következménye. Ebbe az irányba nem kéne elmenni" - mondta az InfoRádiónak Barcs Miklós.

Az index tudósítóját, Bogád Zoltánt is bilincsbe verve vitték el a rendőrök múlt szombaton. A riporter elmondta: reméli, hogy egy egyszeri rendőri túlkapásról volt szó.

"Nagyon remélem, hogy egyszeri esetről volt szó. Az mondjuk elszomorított, hogy az igazságügyi és rendészeti miniszter tegnap a perecárusokhoz hasonlított minket" - magyarázta Bogád Zoltán.

Gumibot vagy tomfa

A tüntetésen bemutattak egy fényképet, amelyen Éberling András fotóst veri épp egy rendőr. A Magyar Nemzet munkatársa egy tavalyi futballmeccsen kapta az ütést.

"Egy focimeccs után, csak azért, mert egy huligánt előállítottak a rendőrök, és én azt lefotóztam, egy rendőr odajött hozzám, és gumibottal megütött. Az én véleményem szerint nem is gumibottal, tomfával" - emlékezett vissza Éberling András.

Szemben a rendszerváltás eszményeivel

Vágvölgyi B. András újságíró szerint a rendszerváltás óta nem történt olyasmi, mint múlt szombaton.

"Ez mindenféleképpen szemben áll mindazzal, amit tizenhét-tizennyolc évvel ezelőtt, egyébként pont ezen a helyen is, elkezdtünk" - jelentette ki Vágvölgyi B. András.

A rendőrök figyelték az eseményt, de nem avatkoztak be. Azt mondták, azért nem oszlattak, mert az újságírók a dolgukat végezték.

A rendezvényen megjelent néhány, a Kossuth térről ismert tüntető is.