eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Magyarországon is támad a gyilkos kórokozó

Magyarországon évente 40-50 úgynevezett pseudomonas fertőzést jelentenek a kórházak, de ez a szám várhatóan nőni fog - mondta az InfoRádiónak az Országos Tisztifőorvosi Hivatal járványügyi főosztályának helyettes vezetője azután, hogy egy brit jelentés szerint az antibiotikumoknak ellenálló, halálos fertőzést okozó baktérium egyre terjed az angol kórházakban. A kórokozók pedig nem állnak meg a határokon.

A műtéti eljárások egyre korszerűbbek, és ezeknek köszönhetően akár évtizedekkel is meg lehetne nyújtani az emberek élettartamát. A betegek ellenálló képessége azonban rohamosan csökkent, a kórokozók viszont egyre "erősebbek", a figyelem ezért egyre inkább a kórházi baktériumok felé irányul.

A kékes festéket termelő gennykeltő pseudomonas baktérium a gyenge immunrendszerű betegeket támadja meg - mondta el az InfoRádióban Szolnoki István. Éppen ezért az intenzív osztályokon jelenik meg.

A kórokozó ellenáll az antibiotikumoknak, így egyelőre a szakemberek sem tudják, hogy miként vegyék fel vele a küzdelmet.

Bizonyos kórházi eszközökön, például a katétereken szinte mindig megtalálhatók. Emellett gyakran vannak jelen a véráramba jutó fertőzések, valamint a tüdőgyulladás és a húgyúti fertőzések mellett is.

Magyarországon évente csaknem 40-50 ilyen fertőzést jelentenek a kórházak. Az igen veszélyes kórokozó az esetek többségében halálhoz vezet.

Egy friss felmérés szerint Nagy-Britanniában évente több száz páciens hal meg speudomonas fertőzés miatt. A baktérium sokszor gyakorlatilag kezelhetetlen, mivel ellenáll az antibiotikumoknak. A fertőzést megkapók száma tavaly 41 százalékkal emelkedett.

A rendelkezésre álló tanulmányok szerint azoknak a betegeknek, akik úgy lesznek szepszisesek, hogy már jelen van a szervezetükben a pseudomonas baktérium, alig 20 százaléknyi a túlélési esélyük.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×