Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Magyarországon is támad a gyilkos kórokozó

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Magyarországon évente 40-50 úgynevezett pseudomonas fertőzést jelentenek a kórházak, de ez a szám várhatóan nőni fog - mondta az InfoRádiónak az Országos Tisztifőorvosi Hivatal járványügyi főosztályának helyettes vezetője azután, hogy egy brit jelentés szerint az antibiotikumoknak ellenálló, halálos fertőzést okozó baktérium egyre terjed az angol kórházakban. A kórokozók pedig nem állnak meg a határokon.

A műtéti eljárások egyre korszerűbbek, és ezeknek köszönhetően akár évtizedekkel is meg lehetne nyújtani az emberek élettartamát. A betegek ellenálló képessége azonban rohamosan csökkent, a kórokozók viszont egyre "erősebbek", a figyelem ezért egyre inkább a kórházi baktériumok felé irányul.

A kékes festéket termelő gennykeltő pseudomonas baktérium a gyenge immunrendszerű betegeket támadja meg - mondta el az InfoRádióban Szolnoki István. Éppen ezért az intenzív osztályokon jelenik meg.

A kórokozó ellenáll az antibiotikumoknak, így egyelőre a szakemberek sem tudják, hogy miként vegyék fel vele a küzdelmet.

Bizonyos kórházi eszközökön, például a katétereken szinte mindig megtalálhatók. Emellett gyakran vannak jelen a véráramba jutó fertőzések, valamint a tüdőgyulladás és a húgyúti fertőzések mellett is.

Magyarországon évente csaknem 40-50 ilyen fertőzést jelentenek a kórházak. Az igen veszélyes kórokozó az esetek többségében halálhoz vezet.

Egy friss felmérés szerint Nagy-Britanniában évente több száz páciens hal meg speudomonas fertőzés miatt. A baktérium sokszor gyakorlatilag kezelhetetlen, mivel ellenáll az antibiotikumoknak. A fertőzést megkapók száma tavaly 41 százalékkal emelkedett.

A rendelkezésre álló tanulmányok szerint azoknak a betegeknek, akik úgy lesznek szepszisesek, hogy már jelen van a szervezetükben a pseudomonas baktérium, alig 20 százaléknyi a túlélési esélyük.

Hanganyag: Torda Júlia