Inforádió

Meghallgatom Élő adás

\"Ha a törökök itt hagytak volna egy zacskót, az mostanra bomlott volna le\"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A világon naponta másfél milliárd darab ingyenes műanyag zacskót visznek haza a vásárlók. A rendkívül környezetszennyező zacskók forgalmazását már több országban betiltották, Magyarországon egy szocialista képviselő készülő javaslata 2009-től szümtetné meg a forgalmazásukat. Az MSZP Országos Környezetvédelmi ügyvivője decemberben akarja beterjeszteni a törvényjavaslatot, amelynek tervezetét honlapján közzéteszi.

Magyarországon naponta nagyjából 1 millió 300 ezer nylonzacskó kerül forgalomba.

Ezeket átlagosan 20 percig használják az emberek, a plasztikszatyrok lebomlási ideje azonban 300-400 év - mondta az InfoRádióban Oláh Lajos, hozzátéve: ez azt jelenti, hogy ha Buda ostrománál a törökök itt hagytak volna egy zacskót, az mostanra bomlott volna le.

A szocialista képviselő ezért törvénymódosítást kezdeményez, amelynek értelmében 2009-től már nem lehetne ezeket a lassan lebomló zacskókat forgalomba hozni, csupán azokat, amelyeknek legfeljebb egy év a lebomlási ideje.

Ilyenek már jelenleg is beszerezhetők, a Hulladék Munkaszövetség azonban már többször rámutatott: ezek nem mindegyike tesz eleget a követelményeknek.

Oláh Lajos az InfoRádióban elmondta: épp ezért pontosan kellene szabályozni, hogy mi minősül környezetbarát szatyornak.

A biológiailag lebomló szatyrok természetesen többe kerülnek, mint a hagyományosak, a politikus szerint azonban a környezetvédelem megéri ezt az áldozatot.

Nemrég Gordon Brown brit miniszterelnök vázolta azon tervét, hogy zacskómentesíti Nagy-Britanniát.

Hanganyag: Szabó Zsuzsa